Průjem je při cestování poměrně častý jev. Je dobré být připraven

 Zdraví 
01. července 2019 07:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cestovatelský průjem může mít více příčin Depositphotos
Celý rok člověk šetří na vysněnou dovolenou a pak stráví několik dní na záchodě. Průjem je během cestování poměrně častý jev. Pokud se na něj ovšem dopředu připravíte, nezaskočí vás tolik a hlavně jej lépe zvládnete.

Průjem patří mezi nejčastější nemoci, které nás postihují, když sníme něco nevhodného nebo něco, na co nejsme zvyklí třeba při cestování. Začátek bývá náhlý, 3 – 5 typicky vodnatých stolic denně, spojených s křečí v břiše. Průjem provází celková slabost a nevolnost, horečka nebývá moc obvyklá. Potíže se v 90 % vyřeší do 1 týdne, dalších 8 % do jednoho měsíce.

Cestovatelský průjem

Cestovatelský průjem má i své vlastní pojmenování, a to dle turistické oblasti, ve které se cestovatel nachází. (Mexiko - Montezumova pomsta, Egypt - Faraónova kletba). Nejčastěji se projeví na počátku pobytu v dané destinaci. Původcem bývají Salmonely, Shigelly, Camplylobacter jejuni, Yersinia enterocolitica, některé kmeny Escherichie coli a viry. Jde většinou o akutní průjmy a vyvolavatel se nezjišťuje.

Další velmi častou příčinou je zátěž nevhodnou stravou. I zcela nezávadné potraviny mohou být příčinou průjmu. Může se jednat o stravu nezvyklou či nezvykle upravenou, nebo také o její nadměrné množství.

S průjmem se lze nejčastěji setkat při cestách do tropů a subtropů, jako je např. Afrika, jižní Amerika, jihovýchodní Asie či Střední východ. Takto pak trpí osoby, které cestují ze zemí s dobrou hygienickou úrovní do oblastí s nižším hygienickým standardem. V takových případech mohou pomoci nejrůznější vitaminy a především léky na průjem - ty byste s sebou měli mít přibaleny na každý pád.

První pomoc při průjmu

Při průjmech je důležité udržet správné zavodnění organismu. K tomu je vhodný buď čaj nebo minerálka. Je dobré se snažit o dostatečné krytí ztrát vody, minerálů a iontů (polévky, iontové nápoje). U ohrožených a kritických pacientů se podávají tzv. rehydratační roztoky s doporučeným složením (orální rehydratační roztoky). Nutná je také změna jídelníčku. Na střevo má zklidňující účinek uvařená mrkev s rýží, banány a najemno nastrouhané jablko. Naopak naprosto nevhodné jsou potraviny smažené a mastné, tudíž i nedietní.

Průjem u dětí a kojenců

Při průjmu u dětí musíme být obezřetnější než u dospělého člověka, protože jsou náchylnější na ztrátu tekutin. Lehčí průjem bez teplot a bez známek dehydratace zvládnete u starších dětí i sami doma. Stačí, když upravíte stravu a případně přidáte rehydratační roztok pro děti. Lékaře byste měli navštívit v těchto případech:

  • Pokud se průjem objeví u dítěte mladšího 6 měsíců.
  • Jestliže má dítě zvýšenou teplotu déle než 24 hodin.
  • Je ve stolici krev.
  • Průjem trvá déle než týden.
  • Má dítě silné bolesti břicha.

Léčba průjmu  

Léčba průjmových příznaků je léčbou symptomatickou. Ta se může lišit dle toho, zdali se jedná o průjem u dětí nebo u dospělých osob.

Co pomáhá na průjem

  • Probiotika (Hylak forte, Enterol) - obnovují přirozené osídlení střeva bakteriemi tělu příznivými, čímž posilují nespecifickou imunitu a snižují dobu výskytu a četnosti průjmu
  • Střevní adsorbencia (Smecta) – adsorbencia jsou léky na průjem s velkým aktivním povrchem, jenž mají schopnost vázat na svůj povrch značné množství látek, a tím napomáhají odstranění toxinu z těla.
  • Střevní dezificiencia (Endiaron) –  podávají se u průjmu s předpokládanou bakteriální příčinou. Užívají se pouze krátkodobě a u osob s váhou nad 40 kg. 

Co jíst při průjmu

Při průjmu je důležitá také dieta. Potraviny, které byste měli jíst při průjmových onemocněních, by se daly charakterizovat jako nemastné, neslané a chuťově nevýrazné. Musíte své zažívání šetřit a moc ho nedráždit. Dobrou volbou jsou banány, dušená mrkev, den staré pečivo, piškoty, vařené libové maso, borůvkový kompot. Žádná gastronomická hitparáda, ale čím rychleji své zažívání usmíříte, tím rychleji se můžete vrátit k normální stravě. A pokud vás čeká dlouhý let, přečtěte si v našem článku zde, co dělat, abyste nebyli celí rozlámaní.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod