Ani po dlouhém letu nemusíte mít bolavé celé tělo. Stačí dodržet pár pravidel

 Ostatní 
22. června 2019 19:07 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Dlouhá cesta letadlem může být úmorná Shutterstock
Letní dovolenou si podle průzkumu dopřávají asi dvě třetiny Čechů a nejčastěji vyrážejí k moři. Více než 31 procent pak preferuje leteckou dopravu. Jenže obzvláště dlouhé lety s sebou přináší řadu potíží, například oteklé nohy, pískání v uších a mnohdy trpí i krční páteř. Poradíme, jak zvládnout dlouhý let i bez těchto obtíží.

Podle loňského průzkumu agentury STEM/MARK považuje bezmála 26 procent Čechů za ideální dovolenou pobyt u moře. Další třetina populace pak preferuje moře v kombinaci s městem či přírodou. Jenže taková místa leží mnohdy i stovky až tisíce kilometrů daleko, proto bezmála třetina obyvatel považuje za nejlepší na dovolenou letět. Navzdory obtížím, se kterými bývá takové cestování spojováno.

Statické sezení i několik hodin ve stísněném letadlovém prostoru je podle odborníků náročné především pro dolní končetiny, které bolestivě tuhnou a otékají. Dále jsou obvyklé bolesti krční páteře nebo hlavy kvůli nevyhovující poloze hlavy ve spánku. Při dlouhém sezení se může navíc ozvat také bolest v kostrči.

Jednoduchá pomoc

Svalové problémy z cestování letadlem pomáhá eliminovat řada jednoduchých pomůcek, dostupných i v obchodech na větších letištích. Do letadla je tak dobré si s sebou vzít krční polštář pro podporu hlavy při spánku a odpočinku. S ním lze předejít přetížení či zablokování krční páteře, bolestem hlavy a dalším potížím. Pokud někoho trápí bolesti kostrče, existují i nafukovací polštářky pro sezení. V případě, že člověk trpí na otékání dolních končetin, měl by před nástupem na palubu zvážit kompresní podkolenky. 

Stará dobrá žvýkačka

Při vzletu a přistávání trápí mnoho lidí vinou vyrovnávání tlaku v kabině nepříjemné, někdy až velmi bolestivé zalehnutí uší. Tyto stavy zmírní žvýkačka. I když je tento trik všeobecně známý, může se stát, že na žvýkačku zapomenete. V takovém případě vám pomůže takzvaný potápěč. Jde o snadný cvik, kdy si člověk zacpe nos a přes něj se pak snaží vydechnout.

Cviky, které pomohou

Pokud je to jen trochu možné, člověk by se měl alespoň jednou za hodinu postavit a projít v uličce. Důležitý je také dostatečný pitný režim. V případě oteklých nohou nebo bolesti krční páteře jsou vhodné následující cviky, které se provádějí vsedě a nevyžadují mnoho prostoru.

Cévní gymnastika na otoky nohou

Vsedě opřete chodidla o zem a střídavě je stavte na paty a co nejvýše na špičky. Udržujte svižné tempo. Můžete střídat polohy – jedna noha na špičce, druhá na patě a naopak.

Protahování a napřímení krční páteře

Vsedě napřimte páteř, ramena jsou stažená dolů, bedra mírně dopředu, dlaně položené na stehnech. S dlouhým výdechem pusou rukama zatlačte do stehen a „odtlačte“ se za hlavou vytaženou co nejvýše, napřimte páteř, hlavu vytáhněte co nejvýše a bradu zasuňte mírně zpět k páteři, ramena jsou stále dole. S dalším výdechem hrudník „sjíždí“ dolů k pánvi. O tom, jak si na dovolené odpočinout a nabrat hodně sil, jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod