Přírodní způsoby, které vám pomohou zatočit se zubním plakem

 Krása 
19. června 2019 17:15 / Jana Jančová
  2
📷
4 fotografie v galerii
Používat i přírodní likvidátory zubního plaku se vyplatí Shutterstock
Sluníčko všem dává v posledních dnech pořádně zabrat a počasí se vyrovná tomu středomořskému. K opálené zdravé pokožce však neodmyslitelně patří i krásné, zářící bílé zuby. Je ale mnoho kazítek, které mohou sen o zářících zubech ničit.

Cigarety, červené víno, káva, čokoláda, černý čaj i sycené limonády odrovnávají bílou barvu vašich zubů. Pokud si rádi pochutnáváte na borůvkách, vězte, že i ony nepřispívají k bělostné barvě zubů.

Další problematickou složku tvoří antibiotické léky. Zvláště pokud se tyto léky užívají ve velkých dávkách v mladém věku, je větší pravděpodobnost, že budete mít v dospělosti tmavší nebo žluté zuby. Všem těmto potravinám a cigaretám byste se měli vyhýbat, anebo alespoň omezit jejich přísun. Káva a čaj totiž obsahují pryskyřici, která na zubech zůstává a postupně mění jejich odstín. U limonád je zase na vině kyselina, která může porušovat sklovinu. Pokud se však nedokážete vzdát některé z těchto potravin, po každém jejich požití si nezapomeňte vyčistit zuby.

Přírodní způsoby, které vám pomohou zatočit se zubním plakem

Kromě základní zubní hygieny, na kterou nezapomínejte dbát, používejte i přírodní likvidátory zubního plaku. A budou vám navíc chutnat. Patří mezi ně jablka a mrkev. Stejný účinek ale má také okurka, květák, hrušky nebo i celer. Konzumací těchto potravin zvyšujete produkci slin, ty pak působí spolu s vlákninou obsaženou v těchto potravinách.

Na plak pomůže i domácí ústní voda s koriandrem

Dejte vařit tři hrnky vody a nasypejte do ní dvě čajové lžičky čerstvého koriandru, tři čajové lžičky listů máty peprné a jednu lžičku anýzových semen. Tyto ingredience smíchejte a nechte přikryté pokličkou třicet minut stát. Obsah poté přeceďte. Část lektvaru si nalijte do hrnku a vypláchněte si jím ústa. Zbytek můžete uchovávat v zavařovací sklenici.

Slunce, špenát, jahody

Právě tohle prosluněné období je obdobím zrání jahod. Ty vám pomohou k zářícímu úsměvu, a to nejen nad mísou sladkého potěšení. Jahody totiž mimo jiné obsahují enzym, který je přirozeným zubním bělidlem.

Pokud se rozhodnete pro "bělení" zubů za pomocí jahod, zkuste tohle: rozmačkejte několik jahod do směsi. Tu pak naneste v silné vrstvě na zubní kartáček a dál na vaše zuby. Jahodovou směs nechte na zubech působit až pět minut a poté ji důkladně omyjte.

Na závěr si ještě zuby vyčistěte fluoridovou pastou, aby vám některé kyseliny přítomné v jahodách nepoškodily zuby. A jsme u další superpotraviny, která vám pomůže na cestě za krásným úsměvem, špenátu. Pravidelné žvýkání syrového špenátu totiž pomůže odstranit žlutý plak ze zubů.

Jahody a soda 

Do rozmačkaných jahod přidejte malé množství jedlé sody. Poté postupujte stejně jako v předcházejícím bodu. Ovšem nezapomeňte, že v obou bodech lze jahodovou směs používat jen jednou za čtrnáct dní, a to proto, že při častějším použití hrozí, že vám kyselina jablečná přítomná v jahodách poničí zuby.

Pomeranče a vlašské ořechy – skvělá kombinace pro vaše zuby

Zuby můžete čistit i pomerančovou kůrou. Její bílou vnitřní slupkou masírujte své zuby tři minuty. Stejně vám pomohou i vlašské ořechy, respektive jejich zelená slupka. Její vnitřní stranou třete o vaše zuby. Tato procedura vám odstraní skvrny z vašich zubů. Pozor však při tom na rty a prsty. Barví!

Kokosový olej pomůže vybělit

Mnoho lidí si oblíbilo kokosový olej pro jeho zázračné vlastnosti nejen v oblasti zdravé výživy, ale i pro jeho mnohostranné využití v kosmetice. Stejně tak vám tato superpotravina pomůže k tomu, aby vaše zuby zářily bělostí. „Kokosovým olejem si zuby čistěte místo zubní pasty. A bude ještě lepší, když ho necháte na zubech chvíli působit a nevyplachujete. Za zhruba čtrnáct dnů by měly být zuby bělejší,“ radí dentální hygienici.

Bylinky utěší i vybělí

Mezi bylinky, které mají bělící účinek, patří například šalvěj lékařská. Bylinkáři radí usušit bylinky na slunci a rozdrtit. A následně je použít jako pastu. Šalvěj kromě toho pomůže odstranit různé záněty v dutině ústní. Šalvěj lékařská pomáhá mimo jiné čistit krev a dokáže odstranit mnoho potíží. Další, ale méně známou bylinkou je bazalka, která pomáhá udržovat zuby bílé.

Čím však nikdy zuby nebělte? Citronem!

Citron má vysoký obsah kyselin, které poškozují zubní sklovinu. Podle odborníků anorganické vápenaté soli se rozpustí, zub se tak odvápní a zanechá po sobě měkkou organickou hmotu, která může být jednoduše odřena nebo napadena bakterií a z toho důvodu se začne rozkládat. Kyseliny tak doslova "vyleptají" zuby, ty se sice zdají krásně bílé, ale vypadají tak pouze krátkou dobu. Z dlouhodobého pohledu se nenávratně ničí sklovina zubu.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod