Pozor, křečové žíly neohrožují jen nohy. Co všechno vám hrozí?

 Zdraví 
19. června 2019 14:31 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Varixy mohou zasáhnout i jinou část těla než jenom dolní končetiny Shutterstock
Varixy se vyskytují zejména na dolních končetinách. Mohou ale zasáhnout i jinou část těla. Například okolí análního otvoru ve formě hemoroidů nebo opačný konec trávicí soustavy, tedy jícen.

Jícnové křečové žíly jsou cévy ukryté pod výstelkou jícnu, přičemž při jejich zvětšení mohou částečně zasahovat i do dutiny jícnu. Nejčastěji vznikají v důsledku městnání krve v játrech a děje se tak v důsledku nějakého jaterního onemocnění, kdy játra nejsou schopna přijímat veškerou krev, která přitéká portální žilou. Takový stav je označován jako portální hypertenze.

Tento zvýšený krevní tlak v portální žíle způsobí, ze krev si musí začít hledat jinou odtokovou cestu do velkých sběrných žil, například pomocí různých spojek, jež se díky vyššímu tlaku otevírají a rozšiřují. A právě jedněmi ze spojek jsou i cévy jícnu, které se tak vinou nadměrného zatížení mohou rozšířit a proměnit se v tzv. jícnové varixy.

Cirhóza neznamená varixy

Přesto to ale neznamená, že všichni pacienti trpící jaterní cirhózou mají současně i jícnové varixy. I tak jsou ale jícnové varixy poměrně častým onemocněním a krvácení z nich patří dokonce mezi nejčastější příčiny krvácení do trávicího traktu. Pokud totiž rozšířená žilka zasahuje do dutiny jícnu, může dojít poměrně snadno k jejímu poranění a prasknutí, například při polknutí tuhého sousta, ale třeba i při kašli nebo zvracení. A to už může pacienta ohrozit na zdraví.

Na co si dát pozor?

Krvácení z jícnových varixů se projevuje nejčastěji zvracením čerstvé krve, popř. černou dehtovitou stolicí. Proto při výskytu jakýchkoliv těchto příznaků je vhodné kontaktovat lékaře.

Léčba jícnových varixů používá obdobné metody jako léčba varixů na dolních končetinách – tzv. sklerotizací pomocí sklerotizační látky. (Dále čtěte: Předejděte křečovým žilám, dokud je čas. Kdy a komu nejvíce hrozí).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve