Sprchujete se každý den? Možná budete překvapeni, ale škodíte si

 Zdraví 
21. června 2019 08:05 / Monika Thomsonová
  18
📷
4 fotografie v galerii
Když každodenní sprchování, tak bez mýdla či sprchového gelu Shutterstock
Mnozí lidé si bez každodenní sprchy nedokážou představit život. Jenže, každodenní sprchování celého těla a především každodenní mytí celého těla mýdlem či sprchovým gelem není tak úplně zdravé.

Základní hygienické zásady vtloukají rodiče do hlavy už malým dětem. Učí je, jak je očista celého těla i jeho částí důležitá. To, co se ale mnozí v dětství naučí, v dospělosti již tolik nedodržují, případně to naopak s hygienou přehánějí, čímž také ohrožují své zdraví.

Někteří lidé si ve sprchování libují, ráchají se pod vodním proudem jako tuleni a ještě si u toho prozpěvují. Jiní lidé naopak sprchování nesnášejí a odbývají ho nejvyšší možnou rychlostí.

Dermatologové varují

Obě skupiny ovšem mají společné to, že se sprchují zbytečně často. Společenská inteligence a výchova se nám snaží namluvit, že je potřeba se sprchovat alespoň jednou denně. Dermatologové ovšem nesouhlasí.

I oni se shodují na tom, že mytí pokožky mýdlem či sprchovým gelem každý den zdraví spíš škodí. Jednak pokožka přichází o přirozené pH, ale také se smývají pro život nezbytné bakterie a kůže je pak, poněkud překvapivě, napadána těmi škodlivými či plísněmi.

Narušení přirozené mikroflóry

„Rázné každodenní mytí celého povrchu těla narušuje přirozenou mikroflóru na pokožce a také smývá cenné oleje,“ tvrdí profesor John Oxford z Queen Mary’s University. To ale podle něj neznamená, že se mají lidé přestat mýt. Naopak. Ruce si musejí omývat alespoň pětkrát denně, minimálně jednou denně také obličej a intimní partie.

Doktorka Rachel Lutsati zase doporučuje se sprchovat jen 2x týdně. Zároveň nedoporučuje mytí vlasů každý den, protože šampony a kondicionéry se na vlasech udržují příliš dlouho a mohou tak poničit zdraví v důsledku toho, že nejsou odstraněny vodou po jednom opláchnutí. Nejhorší zlozvyky, kterých se dopouštíte ve sprše a ničíte si jimi pokožku? Psali jsme zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008