Tinnitus: Jedna z nejběžnějších zdravotních obtíží, která může potkat i vás

 Zdraví 
20. září 2019 10:56 / Monika Thomsonová
  13
📷
4 fotografie v galerii
Tinnitus se může objevit u lidí každého věku Shutterstock
Může se to stát kdekoli a kdykoliv. Při hovoru po telefonu, při prezentaci v práci nebo dokonce, i když sedíte v klidu. Slyšíte hluk, který nikdo jiný neslyší a zdá se, že nemá zdroj. Věřte, že nejste sami. Tinnitus je jedna z nejběžnějších zdravotních obtíží, která postihuje 10 až 15% populace na světě.

Tinnitus se může objevit u lidí každého věku a postavení. Větší procento výskytu se však vyskytuje u starších lidí a u lidí vystavených většímu hluku. Ačkoli se jedná o velmi častý jev, u každého se projevuje poněkud jinak.

Co je to tinnitus?

Tinnitus je popisován jako zvonění, šumění, bzučení, klikání nebo syčení v uších, které slyšíte pouze vy. Typ a intenzita šumu se u každého liší. Může to být vysoký, hluboký, nízký, nebo dokonce i tón, který se mění. Ať už je zvuk mírný nebo silný, příležitostný nebo konstantní, tinnitus vám může zabránit v soustředění a slyšení toho, co chcete slyšet.

Jaké jsou příčiny vzniku?

Tinnitus není nemoc, tinnitus je jen symptom, který pacient vnímá jako nepříjemný zvuk v uších. Ačkoli se obecně velmi často předpokládá, že tinnitus je způsoben ušním onemocněním, ve většině případů tomu tak není. Přesnou příčinu tinnitu (zejména chronického) bývá velmi složité odhalit a pacienta většinou čeká dlouhá cesta, při níž se musí obrnit pevnými nervy, nesmí ztrácet odhodlání a víru a musí ignorovat nepochopení problému jak ze strany rodiny či přátel, tak mnohdy i ze strany samotných lékařů.

Další možní příčiny vzniku

  • Vystavení sluchu hlasité hudbě, silným zvukům např. stavebních strojů a nářadí nebo třeba výstřelu
  • Vedlejší účinky užívání léků, zranění uší, krku nebo hlavy
  • Stárnutí
  • Neurologické obtíže
  • Degenerace ušních kůstek

Co dělat, když se u vás objeví tinnitus?

Pokud se vám náhle objevil tinnitus, tedy slyšíte pískání, šumění, hučení či jakýkoli jiný nepříjemný zvuk v uších, navštivte co nejdříve ušního lékaře (ORL) a popište mu co nejlépe situaci (co vzniku tinnitu předcházelo, co jste dělali, kde jste byli, co jste tam jedli či pili – každý detail je důležitý). U tinnitu platí pravidlo „čím dříve, tím lépe“, především pak u akutního tinnitu. Šance na vyléčení pacienta nebo zlepšení stavu jsou při brzkém zachycení příznaků poměrně vysoké a včasnou diagnózou se dá předejít přechodu z akutní fáze šelestu do chronické.

Léčba tinnitu

V současné době neexistuje univerzální lék či lékařský zákrok, který by pacientovi toto postižení odstranil, ačkoli po celém světě probíhá několik vědeckých výzkumů a studií, které se o to snaží. Píská vám v uších? Může to značit i velmi vážnou nemoc.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod