Skutečnosti a mýty o vodě s bublinkami
Voda s bublinkami je pro mnoho lidí přijatelnější než bez nich. Dá se tedy pít, aniž bychom si ublížili na zdraví? A jakému nebezpečí se vlastně vystavujeme? Tohle všechno jistě zajímá hodně lidí.
Výhody bublinek
Bublinky oxidu uhličitého se do vody přidávají z několika důvodů. Jeden je, že pro většinu lidí je potom voda chuťově přijatelnější. Voda sycená oxidem uhličitým je vlastně slabou kyselinou uhličitou. Má jemně nakyslou chuť, která působí osvěžujícím dojmem. Navíc se za ní schová i nějaká nepříjemná pachuť, kterou třeba voda z daného zdroje má. Oxid také působí jako jemný konzervant, takže voda vydrží déle svěží. Diskutabilní může být vliv sycené vody na žaludek a střeva. Zatím si řekněme, že zde dochází k většímu prokrvení a k vyšší aktivitě. Někdy se uvádí i mírné zlepšení některých střevních obtíží.
Nevýhody bublinek
Jeden z názorů tvrdí, že oxid uhličitý je odpadní produkt našeho metabolismu. Je to přece právě on, kterého se zbavujeme při každém výdechu. Proč ho tedy do sebe ládovat? Další nevýhodou pro některé osoby může být právě tendence prokrvit všechno, s čím přijde oxid do kontaktu. Tak jako v našich ústech cítíme to známé štípání při pití syceného nápoje, tak se to děje i v žaludku. U některých to vyvolá tzv. Roemheldův syndrom, kdy se žaludek napne a začne tlačit na bránici, což vyvolá velmi nepříjemné stavy s pocitem, že se blížíte k infarktu. Pro takové lidi jsou samozřejmě bublinky v nápoji naprosto nevhodné. U citlivějších jedinců se může lehce zvýšit krevní tlak i tepová frekvence.
Mýty
Mezi největší mýty, které se lze i dnes dočíst, patří tvrzení, že pitím sycených nápojů si vyvoláte rakovinu žaludku, případně střev. Stejně tak je nesmyslné si myslet, že si pitím sycené vody překyselíte organismus. Mýtem je ovšem i tvrzení, že bublinky sytí hlad, takže díky nim zhubnete. Sycené nápoje spíš naopak chuť k jídlu mírně zvyšují.
Výsledek
Jestliže netrpíte tzv. Roemheldovým syndromem, můžete jistě pít sycenou vodu zcela bez obav. Jako ale ve všem, co děláme, i zde platí, že bychom to neměli přehánět. Určitě je dobré pít i kvalitní vodu nesycenou. Rozhodně je vhodné se vyhnout všem limonádám, ať je jejich složení jakékoli. A měli bychom si uvědomovat, že nám bublinky chuť k jídlu zvyšují, takže tomu čelit a tolik se necpat. A nebo jich nepít tolik, jestliže trpíte na vysoký krevní tlak či pochopitelně na nadýmání. Další informace, jak se vyhnout nadýmání, najdete zde.