Brutnákový olej: Skutečný poklad pro naše zdraví u krásu

 Krása 
16. září 2019 10:45 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Brutnákový olej má široké využití Shutterstock
Brutnákový olej je všestranný pomocník pro naše zdraví i krásu. Pojďme si přiblížit, z čeho se vyrábí a jaké jsou jeho vlastnosti při vnějším i vnitřním použití.

Lněný olej si poradí se zácpou i vysokým tlakem či cholesterolem a jahodový olej se zase postará o krásný vzhled pokožky. Ale znáte brutnákový olej? Jde o další z řady skvělých olejů, který v sobě ukrývá množství účinných látek. Má blahodárný vliv na pokožku při kožních onemocněních a dokonce může být nápomocný i při doprovodných příznacích menstruace či menopauzy. 

Brutnák lékařský

Brutnákový olej je vyroben z divoké květiny známé jako brutnák lékařský. Ten má dlouhou historii jak v léčivém, tak v kulinářském použití a používá se již stovky let. Olej z brutnáku lékařského je známý zejména tím, že obsahuje vysokou hladinu kyseliny gama-linolenové (GLA) – mastné kyseliny se silnými protizánětlivými vlastnostmi. Pro lékařské účely se sbírá v průběhu května až září. Olej, který se ze semen brutnáku připravuje, je určen pro vnější i vnitřní užívání. Je typický svou žlutou barvou s velmi jemným nazelenalým odstínem.

Co olej obsahuje?

Olej je plný cenných látek, a to včetně zdravých tuků. Obsahuje důležité mastné kyseliny, dále vitaminy, minerální látky a stopové prvky, a to zejména železo, vápník, hořčík či draslík.

S čím si olej poradí?

  • Brutnákový olej je v první řadě skvělým pomocníkem při péči o pleť. Má výrazné protizánětlivé účinky a podporuje hojení kůže. Právě proto je velmi vhodný k ošetření aknózní pleti či pokožky postižené nějakým jiným kožním onemocněním, jakým je například ekzém či lupénka.
  • Může pomoci zlepšit stav pacienta s atopickou dermatitidou. Také je ho vhodné aplikovat na drobná poranění, neboť dobře podporuje hojení ran.
  • Kromě toho je velmi prospěšný pro citlivou či dehydrovanou pleť. Rychle řeší problém se suchou a popraskanou pokožkou. Pleť vyživuje, hydratuje, zklidňuje a pomáhá udržovat její elasticitu. Eliminuje pocity svědění pokožky.

Proti stárnutí

Olej ze semen brutnáku lékařského je skvělý k péči o stárnoucí pleť. Napomáhá zpomalovat procesy stárnutí a tvorbu vrásek. Olej se dostává hluboko do pokožky a podporuje obnovu buněk.

Na nehty i na spálenou pokožku

  • Může být velmi nápomocný i při spálení pokožky po nadměrném opalování.
  • Sáhněte po něm, pokud potřebujete posílit nadměrně lámavé nehty. Vlasům dodává lesk a odstraňuje i problém se suchou pokožkou hlavy. 

Jaké má účinky při vnitřním užívání?

Jak jsme zmínili již výše, brutnákový olej je určen i pro vnitřní použití. Užívá se obvykle po lžičkách. Při vnitřním užívání má v první řadě příznivý vliv na krevní tlak a hladinu cholesterolu. Přispívá tak k prevenci a snížení rizika vzniku mnoha kardiovaskulárních, neboli srdečně-cévních onemocnění.

Kromě toho tento olej přispívá i k hormonální rovnováze u žen. Může být nápomocný při projevech premenstruačního cyklu. Rovněž tlumí změny nálad při menopauze. Brutnákový olej dále podporuje obranyschopnost organizmu a zklidňuje nervový systém. Ukázal se i jako účinný pomocník při zánětlivých onemocněních kloubů. Může pomoci tlumit zánět při revmatoidní artritidě a zmírňovat otoky kloubů. Jaké další přírodní oleje jsou úžasné pro vaši pleť?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve