Menopauza rozhodně není příjemná. Jak poznáte, že už přichází?

 Zdraví 
16. září 2019 17:26 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
S menopauzou přichází návaly horka Depositphotos
Menopauza jednou potká každou ženu, některou dříve, jinou později. První příznaky se začínají objevovat zhruba pět let před přechodem a projevují se různě. Možná máte nějaké zdravotní potíže, ale nenapadlo by vás, že na vině je právě menopauza. Nyní máte šanci to zjistit.

Během menopauzy klesá hladina hormonů a pohlavní orgány se pomalu přestávají připravovat na těhotenství. Přechod většinou přichází mezi čtyřiceti pěti až padesáti pěti lety. Záleží to mnoha faktorech. Zeptejte se své mámy či babičky, jak probíhala jejich menopauza. Podobně totiž může probíhat i u vás, protože je částečně geneticky podmíněná.

Nepravidelná menstruace

Mezi prvními příznaky menopauzy patří nepravidelná menstruace. Můžete třeba na dva až tři měsíce přestat menstruovat. Zmátne vás to, protože vynechání cyklu může znamenat i těhotenství. Po čtyřicítce jsou totiž možné oba scénáře. Přicházející klimakterium zahrnuje i to, že vaše menstruace může trvat odlišnou dobu než tu, na kterou jste zvyklé. Změní se pravděpodobně i intenzita krvácení.  

Časté změny nálad

Možná jste zvyklé na to, že se vám často mění nálady ve chvíli, kdy máte menstruaci. Nyní se vám to však děje i mimo ni. Důvodem je klesání hladiny pohlavních hormonů, proto není potřeba si své chování vyčítat. Vaše okolí to s vámi nemusí mít lehké, ale když jim vysvětlíte, co se s vámi děje, mohlo by k vám být tolerantní.

Na špatnou náladu, úzkost či agresi vám může trochu pomoci cvičení a meditace. Během sportu tělo produkuje endorfiny, díky kterým budete mít lepší náladu. Pokud se necítíte na náročné sporty, pravidelně cvičte jógu.

Noční návaly horka

Návaly horka rozhodně nejsou nic příjemného. Některé ženy ho zažívají během menstruace. Může se vám stát, že se budete v noci během spánku potit a probudíte se. K tomu se přidává často i zrychlený tep.

Noční pocení vám bude dost znepříjemňovat spánek. Pokud máte pocit, že jde o nějakou nemoc, poraďte se o vašich stavech s lékařem. Když vám skutečně potvrdí, že příčinou bude přicházející přechod, nemusíte se nočního pocení děsit, nejde o výjimečnou záležitost. Po nějakém čase zase přejde.

Ztráta vlasů a zubů

Přijít o zuby a o vlasy si patrně nepřeje nikdo. Bohužel se to některým ženám děje, když se jim blíží doba klimakteria. Pokud se vám to stane také, neděste se a věnujte samy sobě zvýšenou péči. Změňte alespoň trochu svůj životní styl. Upravte si jídelníček a nevyhýbejte se pohybu. Přečtěte si, jaké potraviny byste neměly jíst, abyste byly zdravé.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47