Ořechové skořápky rozhodně nevyhazujte. S vaším tělem dokáží divy

 Zdraví 
17. září 2019 16:07 / Monika Thomsonová
  14
📷
4 fotografie v galerii
Možná budete překvapeni, ale i skořápky můžeme dobře zužitkovat Shutterstock
Přelom září a října patří vlašským ořechům. O tom, že jsou zdravé asi nikdo nepochybuje. Ale co jejich skořápky, které považujeme za odpad? Mohou nám být vůbec nějak prospěšné? Možná budete překvapeni, ale i skořápky můžeme dobře zužitkovat.

Vlašské ořechy patří mezi potraviny, které se vyplatí konzumovat. Mnoha studiemi bylo prokázáno, proč jíst vlašské ořechy. Jsou totiž ideální na podporu činnosti mozku, přispívají ke snížení rizika vzniku infarktu, pomáhají normalizovat hladinu cukru v krvi, ale také chrání pokožku před vlivem volných radikálů, a tím pomáhají předcházet předčasnému stárnutí pokožky.

Co vlašské ořechy obsahují?

  • množství vitaminů a minerálů, jako jsou vitaminy E, B1, B2, B3, B6, měď, fosfor, mangan
  • kyselinu listovou
  • cenné oleje

Vlašské ořechy jsou skutečně skvělou volbou, pokud máte chuť na něco křupavého, chutného a zdraví prospěšného zároveň. Pozor si však dávejte na to, kdy je konzumujete. Dopřát byste si je měli hlavně v dopoledních hodinách. Jejich konzumace večer vám může způsobit problémy s usínáním, protože trvá poměrně dlouho, než je organismus stráví.

Co ořechové skořápky?

Ořechové skořápky jsou víceméně považovány za odpad, který končí v koši. Ale nemusí. Skořápky patří k přírodním materiálům, nejsou plné chemie a nejsou ani toxické. Proto jsou považovány za vyhovující jak pro přírodu, tak i pro člověka. Už naši předkové věděli, že skořápky mají skvělé vlastnosti, které by měly být využity pro zdraví člověka a při léčbě různých zdravotních problémů.

Čaj z ořechových skořápek

Už v minulosti se skořápky využívaly jako prevence před vznikem cukrovky. Čaj ze skořápek vás rovněž zbaví kašle, rýmy a nachlazení. Umyté vyloupané skořápky použijte k přípravě čaje, který se skvěle osvědčil proti suchému, ale i vleklému vlhkému kašli. Překvapivě nemá hořkou chuť, takže ho bez problémů můžete podávat i malým dětem. Pijte ho třikrát denně několik dní po sobě.

Příprava

Omyjte a vyloupejte 10 vlašských ořechů. Skořápky pak dejte do 1/2 litru vody, přiveďte k varu a pak pomalu vařte 30 minut. Než čaj slijete, můžete po vypnutí nechat skořápky ještě chvíli louhovat. Sceďte přes jemné sítko či plátýnko. Hotový čaj má medovou barvu, příjemně voní a dobře chutná. 

Skořápky pro krásu

Skořápky z vlašských ořechů najdou uplatnění i ve světě krásy, a to konkrétně při bělení zubů nebo při péči o pleť.

Pokud toužíte po bělejších zubech, tak jednoduše rozdrťte skořápky na prášek a smíchejte se zubní pastou. Takto rozdrcené ořechové skořápky vám pomohou zbavit se zubního plaku a také postupně přispějí k viditelnému vybělení zubů.

Pokud toužíte po zářivé pleti, doporučuje se skořápky rozdrtit na jemný prášek a smíchat s čistícím přípravkem na obličej. Vznikne vám jemný peeling, který vás zbaví odumřelých kožních buněk, vyčistí póry a zbaví nečistot. Vaše pleť  bude díky takovému peelingu zářivá a živá.

Ořechový zázrak pro vlasy

Smíchejte rozemleté skořápky s panenským olivovým olejem a trochou vody. Směs promíchejte a naneste na vlasy. Udělejte si vlasový zábal a po hodině vlasy umyjte. Neuvěříte, ale budou vám zářit, budou pevnější a uhlazenější. Víte, proč je důležité ořechy před konzumací několik hodin namáčet?

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve