Alergie jsou stále rozšířenější. Jak s nimi bojovat přírodní cestou?

 Zdraví 
09. května 2019 15:08 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skvělou bylinou proti alergii je kopřiva Pixabay
Alergie jsou stále rozšířenější. Některé mohou být i přímo životu nebezpečné, jiné obtěžují člověka při běžných denních činnostech. Lze se jim vyhnout jinak, než pomocí antihistaminik? Máme zajímavé rady.

Alergie je přehnanou reakcí organismu na určité vnější podněty. Ale zatímco klasická medicína se soustředí na potlačení projevů alergie a celkové zklidnění reakcí organismu na tyto podněty, přírodní medicína se zajímá o příčiny. A ty jsou podle všeho ve střevech a játrech.

Střeva a imunita

Souvislost střev a imunitního systému je známa i klasické medicíně. Víme, že pro naše lidské zdraví jsou fungující střeva podstatná. Ale proč ovlivňují i vznik alergií? Je tomu proto, že špatně fungující trávení umožňuje bílkovinám a dalším složkám potravy pronikat přímo do krve. Látky, které by měly být příslušným způsobem rozštěpeny a natráveny ve střevě, se tak ocitají v krevním řečišti a tělo jim vyhlásí boj. Vznikají nejrůznější projevy, které mohou mít klasické příznaky alergie, jako je sekrece z nosní sliznice, ale také svědění očí, zánět spojivek, astma, různé záněty dýchací soustavy, vypadávání vlasů, bolesti kloubů, chronickou únavu a další.

Úprava jídelníčku

Dobrou pomůckou v likvidaci alergií je odstranění některých potravin, které nás negativně ovlivňují. Jde zejména o snížení příjmu lepku, kterého je v potravě příliš, a který se nejen u osob přímo na lepek alergických, ale i u relativně zdravých jedinců, projevuje špatným způsobem. Také jde o snížení konzumace cukru a dalších sladkostí a o omezení konzumace mléka a alkoholu. Velmi škodlivé jsou různé chemické příměsi v potravinách. Už jen díky této úpravě jídelníčku můžete vyřešit řadu potíží.

Bylinky a potraviny proti alergii

Naopak do své potravy byste měli zařadit některé prvky, které vám pomohou. Z běžně dostupných bylin vsaďte na kopřivu dvoudomou. Jde samozřejmě o její pravidelnou konzumaci. Kopřiva je velmi zdravá i jinak, takže se nemusíte obávat, že byste si jakkoli ublížili. Příznivě působí houby, například reischi či žampion mandlový. Také si můžete dopřát v tomto období pupeny černého rybízu. Jsou účinné dokonce i proti svědivým alergiím, revmatickým projevům a zánětům v oblasti uší a mandlí. Více o kopřivě a dalších bylinách si můžete přečíst třeba zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve