Dlouhodobé užívání kmínu může pozitivně ovlivnit naše zdraví

 Zdraví 
08. května 2019 11:14 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kmín nejen výborně chutná, ale ještě prospívá zdraví Pixabay
Kmín nechybí patrně v žádné domácnosti. Přesto ne každý ví, jak hodně umí ovlivnit naše zdraví. Přinášíme proto podrobnější informace.

Asi nejznámější účinek kmínu je jeho působení proti nadýmání. Kmín má ale mnohem širší škálu účinků, které je dobré znát a využívat jich. Instinktivně o nich věděli už naši předkové, takže kmín patří mezi nejdéle používané koření i mezi nejstarší léčebné prostředky.

Co obsahuje

V kmínu je přítomna hned celá řada látek, které bychom tam možná ani nečekali. Jde o vodu, bílkoviny, sacharidy, vlákninu, tuk, železo, vápník, hořčík, fosfor, draslík, selen, mangan, zinek, sodík, omega 3 a omega 6 mastné kyseliny, a pak o celý komplex vitaminů, a sice vitaminy A, B, C, K, cholin a kyselinu listovou. Samozřejmě se nikdo nemusí obávat, že by konzumací kmínu přijal nadměrné množství sacharidů či tuků. Jde o malé množství, ale v kmínu se díky tomu uchovávají potřebné látky.

Na co kmín pomáhá

Vedle již zmiňované plynatosti nás kmín může zbavit zápachu z úst, umí podpořit trávení díky zlepšení vylučování žluče. Má detoxikační účinky, antiseptické účinky, podporuje krvetvorbu, posiluje imunitu, chrání buňky před volnými radikály, má močopudné účinky, pomáhá při menstruačních potížích, působí proti anémii a osteoporóze, dezinfikuje střeva, snižuje krevní tlak a cholesterol, usnadňuje vykašlávání, působí proti revmatismu, zvyšuje chuť k jídlu a má ještě mnoho dalších výborných účinků.

Jak užívat

Jednak používejte kmín jako koření. Hodí se nejen do brambor a na maso, ale i k různým zeleninám a do omáček. Kde se nechcete trápit s kousky kmínu, použijte kmín drcený. Pro léčebné účinky je velmi jednoduché si připravit výluh. Přibližně půl lžičky kmínu přelijte vroucí vodou o objemu 0,2 litru a nechte deset minut louhovat. Pak sceďte a pijte. Takové nápoje si dejte klidně dva denně. Vydržte alespoň týden a uvidíte, jak se vaše zdraví zlepší. Pokud byste potřebovali ještě více ovlivnit nadýmání, zkuste pití kmínového čaje zkombinovat s radami z tohoto článku.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod