Trápení s plynatostí
Plynatost (odborně též flatulence nebo meteorismus a lidově pak větry nebo prdění) je únik vzduchu z trávicího traktu řitním otvorem. Nadýmání je stav, který předchází plynatosti, kdy má člověk pocit nafouknutého břicha a únik větrů mu přinese dočasnou úlevu.
Spolykání vzduchu
Při dýchání a konzumaci jídla či pití polykáte vzduch, což je samozřejmě naprosto normální. Ovšem je velmi snadné spolykat mnohem více vzduchu než je obvyklé, aniž byste si do uvědomili. Pokud se tak stane, může to vyvolat plynatost.
Spolykání velkého množství vzduchu například způsobuje:
• žvýkání žvýkačky
• kouření
• některé zlozvyky (například okusování nehtů nebo tužky) nebo cucání tvrdých bonbónů
• nesprávně upevněná rovnátka nebo zubní protézy
• hltání jídla bez dostatečného rozkousání (při polykání velkých kusů potravy spolknete i více vzduchu, což může vyvolat jak větry tak nadýmání)
Množství oxidu uhličitého v žaludku zvyšují také teplé a perlivé nápoje, což může vyvolat nadýmání a v konečném důsledku i plynatost.
Některé potraviny a nápoje
Některé sacharidy (karbohydráty) v potravinách neumí vaše střeva pořádně rozložit a vstřebat. Tyto látky se pak dostávají až do tlustého střeva, kde je rozkládají baktérie, přičemž dochází ke vzniku plynu, který se následně ze střev dostává ve formě prdů.
Mezi potraviny, které obsahují velké množství nevstřebatelných sacharidů a vlákniny, patří:
fazole, brokolice, zelí, květák, artyčoky, hroznové víno, luštěniny, čočka, cibule, švestky,
jablka, růžičková kapusta
Potraviny s obsahem velkého množství celozrnné vlákniny (například otruby), mohou také vyvolat větry a nadýmání.
Léčba
Při léčbě či regulaci (eliminaci) plynatosti se ovlivňuje vyvolávající mechanismus. Pokud nadýmání není stavem trvalým či nijak výrazným a omezujícím, můžeme jej řešit sami. Co dělat? Jako pomoc se osvědčily: eliminační diety; plynopudné čaje; léky upravující střevní mikroflóru (eubiotika, například Lactobacillus acidophilus), volně prodejná deflatulencia (SAB, Espumisan, Ceolat), což jsou přípravky snižující povrchové napětí tekutin v trávicí trubici; spasmolytika; přírodní adsorbující silikáty (Smecta).
V případě vážnějších a přetrvávajících obtíží je vhodné konzultovat s gastroenterologem, zda za nadýmáním nestojí nějaké onemocnění zažívacího traktu, například chronické záněty střev nebo divertikulóza. Rovněž v případě akutních bolestí spojených s nadmutím a neodcházejícími plyny bychom měli vyhledat lékaře, protože se může jednat o akutní stav, a sice o náhlou příhodu břišní (ať už zánětlivou, či ileus, tedy střevní neprůchodnost).
Moderní medicína nabízí jako řešení problémů se střevy probiotika a prebiotika, prokinetika, deflatulencia, amara či digestiva. Ale každý člověk si je určitě vědom toho, že správnou skladbou stravy (tedy zdravou stravou) můžeme významně ovlivnit zažívací potíže. Z konkrétních potravin se pak doporučují celé obiloviny (konzumace například kukuřice) a mléčné výrobky (jogurty, jogurtové nápoje, kefíry, zákysy).
Mějte na paměti, že zdravé nadýmání je součástí života. Většinou se objeví, když do jídelníčku náhle zařadíte luštěniny a vlastně všechny zdravé potraviny. Po čase si však organismus na tyto potraviny zvykne a nadýmání poleví. „Bez prdů to nejde, prdíme všichni, dokonce i zvířata.‟
Při nadměrné plynatosti použijte Espumisan, ten opravdu po pár tobolkách střevům uleví, jelikož lehce odvádí plyny ze střev.