Jak udržet zažívání v dobré kondici? Správné fungování významně ovlivňuje naše zdraví

 Zdraví 
06. července 2019 10:05 / Bronislava Silná
  0
📷
6 fotografií v galerii
Přejídání patří k nešvarům moderní doby Shutterstock
Trávicí soustava má řadu součástí. Výsledkem celého procesu je ale energie a pohoda pro celé tělo. Na fungujících střevech závisí i naše imunita. Proto stojí za to se řídit radami, které vám pomohou udržet vše v dobrém chodu.

Ačkoliv každá část naší trávicí soustavy vyžaduje svou vlastní pozornost, přece jen se dají některé rady zobecnit. A právě na ta jednoduchá doporučení se nyní soustředíme.

Jez do polosyta

Přejídání patří k nešvarům moderní doby. Je důvodem naší nadváhy i obezity a stojí za nefunkčním zažíváním. Přitom se dá redukcí příjmu potravy vyřešit řada zdravotních potíží. Lidé se žlučníkovými kameny se jich často zbaví poté, co zredukují svou hmotnost. Obdobně mizí plynatost a potíže s chronickými průjmy. Nestane se tak hned. Je třeba si osvojit nový přístup ke stravování, ale po půl roce či roce budete vnímat velkou změnu. Vedle redukce hmotnosti se dostaví i lepší zdraví.

Pij do polopita

Tato rada míří hlavně ke konzumaci alkoholických nápojů. Poslední průzkumy ukazují, že je nejlepší se jim vyhnout úplně. A pokud si přece jen chcete nějaký alkohol dopřát, doporučujeme pít po jídle či během jídla. Rozumná dávka je potom buď jeden půllitr piva či dvě deci vína. Cokoliv nad tuto mez již představuje nadměrnou zátěž pro organismus a vede k problémům se zažíváním. Žízeň stejně nejlépe zaženete vodou, případně trochou ovocného džusu, který vodou rozředíte.

Provádějte očistu vnitřních orgánů

Pro dobře fungující zažívání jsou podstatná fungující játra. Ale právě tato čistička naší krve bývá zanesena vším možným. Je proto dobré na fungování jater myslet a používat pravidelně různé prostředky na posílení jejich funkce. Z bylin jde rozhodně o ostropestřec mariánský. Obsahuje látku silymarin, která regeneruje jaterní tkáň. Je vhodné používat kombinaci pití čaje a olejové tinktury, protože různé další látky v bylině jsou rozpustné jak ve vodě, tak i v tucích. Ostropestřec umí dát dohromady i těžce poškozená játra.

Soustřeďte se na hodné bakterie

Dalším významným krokem pro posílení zdraví střev je budování správné střevní mikroflóry. Je proto potřeba zařadit do jídelníčku kysané mléčné či zeleninové pokrmy. Pokud se ve střevech rozšíří ty bakterie, které tam patří, nebudou mít ty špatné šanci. Střevo pak bude plnit svou funkci a vaše imunita se posílí.

Pomozte tělu příjmem vitaminů

Celý proces zlepšení zažívání je možné podpořit cíleným příjmem vitaminu C a vitaminů z řady B. Pochopitelně nejcennější jsou v přirozené podobě v potravě. Ale pokud máte obavy, že jich v jídle nepřijmete dostatek, klidně použijte i nějaký potravinový doplněk. Více o vitaminu B se dozvíte zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod