Zázrak z domácí lékárny, který vás postaví na nohy během několika dnů

 Zdraví 
30. července 2019 09:13 / Jitka Jahodová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Cibulový sirup je lety prověřený domácí lék Shutterstock
Zatímco někteří mohou cibuli jíst jako jablko, jiní ji nemohou ani cítit. Svojí vůní sice neláká, ale je neobyčejně zdravá. Cibule je doslova malou lékárničkou, kterou vždycky najdete ve vlastní spíži.

"Panenka ve stovce sukní," jak cibuli překřtila lidová poezie, pomáhá při mnoha chorobách. Desítky studií prokazují, že umí spolehlivě chránit nervový a kardiovaskulární systém. Pro srdce je dokonce prospěšnější než červené víno, které se dosud tolik doporučovalo.

Cibule obsahuje nejen mnoho vitaminu C, který je nezbytný pro dobrou obranyschopnost organismu, ale i vitaminy skupiny B, které udržují zdravý nervový systém, kůži i sliznice. Cibule dále obsahuje flavonoidy, které působí v těle jako antioxidanty, které jsou nezbytné pro zachování zdraví a zmírňují projevy alergií. Dokonce mohou snižovat riziko některých nádorových onemocnění, obzvláště rakoviny žaludku a tlustého střeva.

Syrovou cibuli využíváme nanejvýš tak v salátech, které obohacuje svou zvláštní chutí, případně je výborná na chleba se sádlem. Ale mimo to si z ní můžete připravit cibulový čaj a dokonce i cibulový sirup, který má neobyčejně léčivé účinky. Sirup z cibule je totiž považován za nejlepší přírodní lék proti kašli. A vyrobit si jej můžete sami. Jak na to?

Na cibulový sirup budete potřebovat

  • cibuli
  • med nebo cukr
  • nepovinné: hřebíček, zázvor, skořice

Příprava sirupu

  • Cibuli si nakrájejte nadrobno.
  • Připravte si skleněnou mísu či sklenici a začněte vrstvit.
  • Nejprve vrstvu cibule, pak vrstvu medu.

Pokud máte alergii na včelí produkty, tedy i na med, tak ho můžete nahradit krystalovým cukrem. Dokonce si do cibulového sirupu můžete přidat i česnek a takto posílit jeho účinky.

Nepatříte k těm, kteří by cibuli vyhledávali a vychutnávali si její specifickou chuť? Tak lze mezi jednotlivé vrstvy cibule a medu přidat nastrouhaný zázvor, rozdrcený hřebíček nebo mletou skořici.

Takto navrstvenou cibuli nechte odležet alespoň 24 hodin. V průběhu této doby cibule pustí šťávu, která má výrazné antibakteriální účinky. Sirup se doporučuje užívat po lžičkách, popřípadě si ho můžete přidat do čaje.

A jaké jsou účinky cibulového sirupu?

Cibulový sirup má antibakteriální, antivirové, antiparazitární a imunostimulační účinky, které se uplatňují v léčbě kašle a dalších onemocnění dýchacích cest. Je to poměrně levný a pro každého dostupný lék, který nemá žádné vedlejší účinky.

Cibule a tedy i cibulový sirup má také antihypertenzní účinky, tedy pomáhá snižovat krevní tlak. Osoby trpící nízkým tlakem by proto raději cibulový sirup užívat neměly.

Říká se, že příroda je nejlepší lékař, o čemž jsme se mohli již nejednou přesvědčit. Cibulový sirup je receptem našich babiček, které jím léčily dusivý kašel i bolesti v krku. Cibulový sirup utiší silný kašel a postaví vás na nohy během dvou dnů. Dokonce pomáhá i tam, kde léky selhávají. Sice po jeho užití váš dech nemusí být vábivý, ale určitě stojí za vyzkoušení. Co všechno dokáže pečená cibule s naším tělem? Čtěte více.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky