Spousta lidí žije zdravě, ale nevědomky si ničí zdraví. Třeba ve spánku

 Zdraví 
11. srpna 2019 18:47 / Šárka Sokolská
  14
📷
5 fotografií v galerii
Mnoho lidí se nevědomky ničí dalšími obyčejnými činnostmi Shutterstock
Některé činnosti děláte prakticky denně, aniž byste si uvědomovala, že vám vlastně ničí zdraví. Které to jsou? Představíme vám ty nejběžnější, kterou jsou zároveň i nejhorší.

Sportujete, zdravě se stravujete, a přitom děláte věci, kterými si dál ubližujete. Pokud je to některá z níže uvedených činností, zkuste se těchto zlozvyků co nejdříve zbavit. Ušetříte si tím do budoucna velké nepříjemnosti a návštěvy u lékaře.

Noha přes nohu

Tento posed sice vypadá velice elegantně, zvlášť pokud máte šaty. Nicméně, jestli takto sedíte i v práci, pak vězte, že vaše kyčle vám to za pár let dají hodně najevo. Trpí tím nejenom nohy, ale také páteř a pánev. Dáváním nožky přes nožku si totiž zatěžujete jednu stranu pánve víc než druhou, takže dochází ke skolióze páteře a nepřiměřenému zatěžování všech kloubů. A to není vše. Navíc si tím zamezujete správnému proudění krve z dolních končetin, což způsobuje křečové žíly.

Špatná velikost podprsenky

Jestli často trpíte na bolesti zad a ramen, anebo máte špatné trávení, může být za vším zcela banální věc. Prostě jste si vybrala špatnou velikost vaší podprsenky. Dokonce i průzkumy ukázaly, že více než tři čtvrtiny žen si vybírá neustále špatnou velikost nebo střih podprsenky. Pokud je příliš malá, může utlačovat bránici, a tím omezovat dýchání. Vedle pálení žáhy může tento fakt působit i problémy s trávením. Naopak příliš volná podprsenka, která prsům neposkytuje dostatečnou oporu, může za jejich ochablost i bolest při pohybu. A to vše může způsobovat i bolest zad. Proto si opravdu pečlivě vybírejte své spodní prádlo. Pár tipů, jak by měla vypadat dobře padnoucí podprsenka, jsme psali zde.

Spaní na břiše

Možná je to pro někoho z vás jediná poloha, při níž jste schopni usnout. Nicméně, pro tělo je to naopak jedna z těch nejhorších. Kvůli špatnému zakřivení páteře, sklonu pánve a otočení hlavy k jedné straně, se mohou objevit bolesti krční i bederní páteře. Kromě toho si koledujete o zbytečné vrásky. Kůže obličeje a dekoltu se totiž nepřirozeně tlačí do polštáře, a tím se podporuje tvorba očních vrásek či rýh v dekoltu. 

Těsné džíny

Jestli máte doma v šatníku velmi těsné kalhoty, které dopnete jen tak tak, pak opět děláte zle vašemu tělu. Krev ve vašich stehnech totiž nemůže správně proudit, kvůli čemuž si dokonce můžete způsobit problém zvaný nemoc brnícího stehna. Jak se tato nemoc projevuje, je zjevné již z jejího názvu. 

Těžké kabelky

Naše kabelky unesou opravdu vše. Ovšem i zde je potřeba si hlídat jejich hmotnost. Její obsah by neměl vážit více než deset procent váhy těla. A kabelku byste rovněž měla nosit střídavě na jednom i druhém rameni. Pokud ji nosíte stále na jednom, posilují se tak svaly více na jednom rameni než na druhém. V konečném důsledku si tak způsobujete problémy s páteří, můžete trpět bolestmi krku, zad, ramen i hlavy. Dále čtěte: Trendy móda nemusí být drahá. Přinášíme žhavé letní kousky, ve kterých letos zazáříte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod