Pozor na vodu, led a nápoje v horkých dnech i na dovolené. Mohou být nebezpečné

 Zdraví 
11. srpna 2019 11:07 / Blanka Štiková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Led v nápojích může být hrozbou, pokud vám není prodejce schopný zaručit, že je vyráběn z balené vody Pixabay
Znáte to. Jedete na dovolenou, kde na vás celé dny praží slunce. Rázem máte velikánskou žízeň, v horku se navíc chcete zchladit. Mnozí rádi sáhnou po zmrzlině nebo po studeném pití s kostkami ledu, ale právě to může být problém.

Mnoho lidí je zvyklých na vysokou hygienickou úroveň. Řeší špínu v hotelech, ale někdy opomíjejí dávat si dostatečný pozor i na místní vodu a produkty z ní. Nikdo přeci na dovolené nechce zažít žaludeční a střevní potíže, neboli tzv. cestovatelský průjem. Exotické dovolené jsou samozřejmě ještě větší hrozbou. Není od věci poradit se s pracovníky center cestovní medicíny.

Hlavní riziko je ve vodě

Na cestách si zejména nemůžete být jisti, že voda, kterou pijete, je skutečně čistá a zdravotně nezávadná. A jako běžný člověk závadnost vody neodhalíte. Konzumace kontaminované vody představuje vysoké zdravotní riziko při cestování a na výletech do přírody. V České republice jsme zvyklí pít vodu z kohoutku. Ne ve všech zemích je však voda z kohoutku pitná. Na svých cestách raději proto kupujte vodu balenou, u které budete mít jistotu, že není infikovaná.

Na co je třeba si dát v zahraničí pozor?

Led v nápojích může být hrozbou, pokud vám není prodejce schopný zaručit, že je vyráběn z balené vody. V zahraničí často naleznete na plastovém víčku bílý obal, který garantuje, že láhev nebyla otevřena. Lékař Ondřej Nývlt radí lidem především to, aby nepili ovocné šťávy z čerstvě vylisovaného ovoce u pouličních prodavačů, a nejedli ovoce, které si nemohou sami oloupat. Na pozoru se lidé mají mít také před ovocem a zeleninou, které jsou omyté místní vodou. Ovoce doporučuje omývat pouze v balené vodě.

Kvůli předcházení pozdějších obtíží se nejlépe také vyhýbejte zmrzlinám a některým sýrům (například oštěpek či parenica). Vynechte také mléko nejasného původu, protože z nedostatečně tepelně zpracovaného mléka se můžete nakazit klíšťovou encefalitidou. Proti této nákaze je však možné nechat se očkovat.

Očkování

V případě, že jedete do zemí s velmi nízkými hygienickými standardy, pak uvažujte o dalším očkování, radí hlavní hygienička Eva Gottvaldová. „Na infekční nemoci po požití potravin bohužel není ve většině případů očkování. Výjimkou je žloutenka typu A, cholera, průjmová onemocnění způsobená některými druhy bakterie Escherichia coli a břišní tyfus,“ dodává Eva Gottvaldová.

Nemoci z vody – jejich příznaky a jaké léky na ně pomohou

Voda se může zdát na první pohled v pořádku. Nezapáchá, není zakalená ani nemá jinou barvu. Bakterii v takovém případě nerozpoznáte. Nemoci z vody se řadí mezi infekční onemocnění, která způsobují mikroorganismy vyskytující se v kontaminované vodě. I přes přísné vyhlášky a limity bakterií ve vodě může dojít k její kontaminaci, a to například ve vodovodním potrubí. Pozor si dávejte na vodu kohoutkovou a z přírodních zdrojů. Pokud nebudete dostatečně opatrní, problém se ukáže až následně při střevních a žaludečních obtížích.

Když vás potká tzv. cestovatelský průjem, nezapomeňte organismus dostatečně hydratovat. Také si vařte čaje, pijte ovocné šťávy a navracejte tělu sílu pomocí vývaru. V každém případě s sebou mějte léky na průjem, a dále proti zvracení a nevolnosti.

Mezi příznaky nemocí z vody patří: bolesti a křeče břicha (pomohou léky na bolesti břicha), průjem (pomohou léky na průjem), žaludeční problémy (pomohou léky na bolest žaludku), zvracení (pomohou léky proti zvracení) či únava (pomohou léky na únavu). Dále čtěte: Kde v Evropě je nejvíce obézních žen a kde nejméně? A jak jsou na tom Češky?.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve