Nemůžete sladkému odolat? Poradíme, jak se dá zbavit závislosti na cukru

 Zdraví 
01. září 2019 18:01 / Šárka Sokolská
  6
📷
6 fotografií v galerii
Cukr v některých případech můžeme označit za legální drogu Shutterstock
Sladká chuť je návyková. Máte rádi sladké? Sladíte si čaj nebo kávu několika kostkami cukru? Nedokážete si představit den bez dortu nebo jiných sladkostí? A nejste náhodou závislí na cukru? Pokud i vy patříte do skupiny lidí, kteří nemohou sladkostem odolat, poradíme vám, jak se toho zbavit.

Bílý cukr škodí. To je všeobecně známá věc. Jenže odolat těm úžasným věnečkům, čokoládě nebo želatinovým bonbonům je tak těžké. A obvykle, jakmile začnete jedním kouskem, následuje další a další. Cukr v některých případech můžeme označit za legální drogu, na kterou si člověk může dokonce vypěstovat závislost. Jestli míváte také takové sladké záchvaty, je potřeba začít s tím něco dělat. 

V dnešní době existují stovky různých zaručených receptů na hubnutí a dietních trendů včetně detoxů, které více či méně fungují. „Cukr vás dělá tlustými, ošklivými a starými,“ říká dietoložka Brooke Alpertová. Čím dál tím více odborníků se shoduje na tom, že cukr je tichý zaiják. 

Jak cukr škodí?

Jelikož si na cukru můžete vypěstovat závislost, přináší vám cukr i abstinenční příznaky. Pokud vydržíte několik dní bez cukru, velmi pravděpodobně bude unavený, bez energie a budete pociťovat velmi silnou chuť na sladké. Vyhnout se však cukru je opravdu náročné, jelikož je obsažen skoro ve všech zpracovávaných potravinách!

Nadměrná spotřeba cukru vede k nadváze a postupné obezitě, která bývá doprovázena cukrovkou a podporuje tvorbu zdravotních problémů. Rafinovaný cukr, který si dopřáváte pravidelně, může podporovat kvasinkové infekce, plísně ve střevech, parazity, deprese, sníženou imunitu a vytvořit únavový syndrom.

Zdravá alternativa

Jakmile vás přepadně neodolatelná chuť na sladké, mějte u sebe vždy nějakou zdravou alternativu. Ať už v podobě zeleniny, oříšků, bílého jogurtu, ovoce či kousku celozrnného pečiva. A hlavně jezte pravidelně, nejlépe co tři hodiny. Tím snížíte riziko, že budete mít nízkou hladinu cukru v krvi a budete se trápit hlady. 

Čtěte etikety

Prvním a velmi důležitým krokem, který byste měli udělat, je začít číst etikety. Cukr je totiž obsažen i vpotravinách, ve kterých byste ho nečekali. Snažte se nekupovat polotovary, ale vařit si doma, jelikož u takového jídla budete vždy vědět, z čeho se skládá. 

Ošiďte chutě

Pokud sníte něco sladkého, brzy dostanete hlad. Je to tím, že jednoduché cukry se nejen rychle dostávají do krve, ale také rychle klesají, takže způsobí, že člověk dostane brzy hlad a chuť na sladké. Abyste se do tohoto kolotoče nedostali, jezte potraviny, které dokáží vlčímu hladu zabránit. K nim patří celozrnný chléb, celozrnné těstoviny, quinoa, celozrnný kuskus, celozrnná rýže, oves a hlavně bílkoviny. A pokud chcete přeci jen hřešit, zkombinujte sladkost s bílkovinou, jako třeba s jogurtem. Ten kolísání cukru v krvi vyrovná.

Zkuste něco nového

Někdy pomáhá, pokud zaženete chuť na sladké něčím zcela novým. Zkuste třeba nový exotický druh ovoce nebo netradiční kombinace jogurtu s ovocem, anebo si připravte zdravou pomazánku s celozrnným chlebem. Vynikající alternativou je také skořice, kterou si můžete dát do ovesných vloček, jogurtu nebo v kombinaci s nastrouhanými jablky.

Pozor na light

V obchodech se nenechejte zmást výrobky, které obsahují umělá sladidla. Ta totiž také často zvyšují chuť na sladké a k jídlu. Proto pečlivě čtěte každé složení potraviny nebo nápoje, který si kupujete. Věnujte pozornost i medu, sirupu, glukóze, fruktóze či koncentrátu ovocné šťávy. O tématu, která sladidla jsou zdravější, jsme psali zde. A hlavně nezapomeňte, že čím dříve na seznamu je složka uvedena, tím více se jí v produktu nalézá. 

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve