Dopřáváte si instantní polévky? Pak byste měli vědět, co se s nimi děje v našem žaludku

 Zdraví 
05. září 2019 19:03 / Monika Thomsonová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Instantní polévka je jednoduchá na přípravu a zvládne ji připravit úplně každý Shutterstock
Jídlo všech studentů. I takto bychom mohli nazvat instantní polévky, které stačí zalít horkou vodou, chvilku počkat a následně si je vychutnat. Jejich příprava je rychlá, jednoduchá a hned po párcích ohřátých vodou z rychlovarné konvice je to častá strava třeba u studentů bydlících na koleji. Sice zažene hlad, ale to, co se děje v žaludku poté, už nikdo neřeší. A je to peklo.

Taková polévka je jednoduchá na přípravu a zvládne ji připravit úplně každý. Vždyť v podstatě vysypat obsah sáčku do misky a zalít převařenou vodou není žádná věda ani vysoké kulinářské umění. Ušetří čas, zažene hlad, ale na druhé straně nevíme, co obsahují. Obvykle se spojují s množstvím tzv. éček, které nejsou pro organismus zrovna dvakrát prospěšná. Tedy alespoň z dlouhodobého hlediska. 

Fakta, která byste neměli přehlížet

Zatímco někteří už dávno zjistili, že podobné polotovary nejsou pro náš organismus nutričně prospěšné, jiní jim stále neumí odolat. Instantní polévky se proto dostaly do rukou i vědcům, kteří zkoumali nejen polévky, ale i jejich konzumenty. V jedné ze studií pak zkoumali lidi, kteří si takovou polévku dopřávali 2 až 3-krát týdně a ty, kteří tuto polévku nekonzumovali vůbec. A výsledky jsou vskutku zarážející.

Při konzumaci instantní polévky více než 2-krát týdně se u lidí zvýšilo riziko vzniku kardiometabolických syndromů, které jsou také označovány jako metabolické syndromy nebo syndromy X, a které představují vysoké riziko vzniku a rozvoje nemocí, které jsou nejčastější příčinou úmrtí.

Konzumací instantních polévek může dojít ke zvýšení krevního tlaku, ke vzniku obezity, ke zvýšenému riziku vzniku cukrovky či ke snížení hladiny dobrého cholesterolu v organismu.

Polévky a hlavně nudle sice dokáží nasytit, ale jejich výživová hodnota je téměř nulová. Neobsahují totiž žádné živiny, které jsou potřebné pro náš organismus. Ba naopak, nachází se v nich množství složek, které našemu tělu vyloženě neprospívají.

Instantní polévky a trávení

Ve studii si vědci posvítili i na to, jak se instantní nudle chovají v žaludku. Obvykle trvá 2 hodiny, ve kterých žaludek dokáže přijatou potravu zpracovat. Avšak v případě nudlí z instantní polévky je to jinak. Ani po několika hodinách je náš organizmus nedokáže strávit. V důsledku toho můžete mít pocit plnosti, často je příznakem i vysoká plynatost a připojují se i další trávicí problémy. Česky řečeno leží instantní nudle v žaludku "jako kámen" a zatěžují náš trávící systém aniž by organizmu poskytly jakoukoli výživovou hodnotu! Používáte bujónové kostky? Neuvěříte, co všechno v sobě skrývají.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008