Skřípání zubů není radno podceňovat. Můžete přijít o chrup a škodí to i sluchu

 Zdraví 
05. září 2019 11:00 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Skřípání zubů může znamenat velký problém Depositphotos
Mnoho lidí čas od času skřípe zuby. Pokud se vám to stává jen jednou za čas, žádných velkých zdravotních komplikací se bát nemusíte. Jestliže se ale se skřípáním zubů potýkáte pravidelně, měli byste se mít na pozoru. Bruxismus, tedy skřípání zubů, totiž může vést ke zničení zubů a dalším možným problémům.

Řada lidí vnímá skřípání zubů jako zlozvyk. Jenže pro člověka, který tímto problémem trpí, může mít skřípání zubů opravdu velmi vážné následky. Od poškození skloviny až třeba po vypadnutí zubu.

Podle odborníků je skřípání nejčastěji způsobováno stresem a úzkostí, často se vyskytuje v noci během spánku. Velmi často je ale také způsobováno abnormálním skusem a křivými zuby. Bruxismem trpí lidé všech věkových kategorií včetně dětí.

Problém často odhalí až zubař

Vzhledem k tomu, že se skřípání často objevuje pouze během spánku, mnozí si ani nejsou vědomi, že se problém týká i jich. Pokud vás ale každé ráno bolí hlava nebo čelist, může to být způsobeno právě skřípáním zubů. Častokrát se lidé o svém skřípání dozví také od partnera, který je v noci slyší. Mnohé však na problém upozorní až zubní lékař, který si všimne nápadných změn v ústech. Bruxismus totiž způsobuje poškození skloviny a patrné je i zvýšené opotřebení žvýkací plochy zubů.

Proč je skřípání zubů nebezpečné

V některých případech může chronické skřípání vést k lámání nebo ztrátě zubů. U chronického skřípání mohou být zuby skousány až na pahýly. Navíc si člověk neničí jen zubní sklovinu. Poškozeny mohou být i čelisti, což může vést ke zhoršení sluchu a také ke změně vzhledu vaší tváře. Podle některých průzkumů většina postižených lidí má už ve věku 40 až 50 let tak opotřebované zuby, že potřebuje zubní náhrady.

Dlouhodobé následky skřípaní zubů

  • Poruchy čelistního kloubu.
  • Opotřebení zubů a jejich  praskání či vypadávání.

Krátkodobé následky

  • Bolest hlavy a uší.
  • Bolest čelistí a svalů obličeje.
  • Pohyblivost zubů.
  • Zánět dásní a parodontóza.
  • Ztuhlost ramen a šíje.
  • Poruchy spánku.

Zabraňte problému včas

Rozhodně se vyplatí co nejdříve vyhledat zubního lékaře. Ten navrhne zubní chránič na míru, který vás bude chránit před nočním skřípáním. Pokud je skřípání způsobeno stresem, snažte se svůj stres eliminovat. Existují také léky na uvolnění svalů. Pomáhají ale i další tipy:

  • Vyvarujte se nápojů s kofeinem.
  • Vyvarujte se alkoholu.
  • Nedávej si do úst nic, co není k jídlu (např. tužky).
  • Nežvýkejte žvýkačky, nutí vás to pevně svírat čelisti.
  • Trénujte neskřípání! Pokud si všimnete, že svíráte čelisti nebo skřípete zuby během dne, vložte jazyk mezi zuby. Trénujete tím čelistní svaly, aby relaxovaly.
  • Doplňte si hořčík. Pomáhá také vápník a vitamin B5.

Skřípání zubů u dětí

Co se týká mladších pacientů, podle zubních lékařů skřípe zuby až 15 % dětí předškolního věku i malých školáků, a to z důvodu prořezávání chrupu. U některých dětí může být důvodem i stres či úzkost. Intenzita skřípání zubů se mění, a to v závislosti na noční hodině (nejvíce se objevuje mezi jedenáctou a jednou ranní). Většina lékařů proto doporučuje dodržovat pravidelný denní spánkový režim. O tom, že není dobré nechat malé děti, aby si samy čistily zuby, jsme psali zde.

U starších dětí je často skřípání zubů způsobeno špatným dýcháním z důvodu onemocnění či zvětšené nosní mandle. Většinou příznaky během dospívání samovolně ustupují. Jen zhruba u třetiny dětí přetrvávají i v dospělosti.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod