Klíšťata jsou stále aktivní. Nepodceňujte příznaky po jeho přisátí

 Zdraví 
05. září 2019 14:28 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nenápadný tvoreček dokáže způsobit člověku ošklivé komplikace Pixabay
Léto sice pomalu končí, ale právě v těchto dnech mnozí řeší otázku, zda jejich potíže jsou způsobené klíštětem nebo ne. Klíšťata jsou navíc stále aktivní. Poradíme, jak se v potížích vyznat.

Klíšťata patří mezi přenašeče především klíšťové encefalitidy a lymské boreliózy. Obě nemoci jsou velmi nepříjemné a komplikující život. Je proto vhodné poznat jejich příznaky a včas se svěřit do péče lékařů.

Klíšťová encefalitida

Nástup onemocnění je relativně rychlý a může být prudký. Inkubační doba trvá zhruba 7 – 14 dnů od přisátí klíštěte. Nemoc má celou řadu příznaků. Typický je dvoufázový průběh, kdy první období je podobné onemocnění chřipkou. Dostaví se bolest svalů, kloubů, teplota, únava a nechutenství.

Někdy se zdá, že je po několika dnech již vše v pořádku. Nemocný působí docela zdravě. Dítě klidně pošlete do školy, sami byste nastoupili do zaměstnání. Po několika dnech ale může přijít fáze druhá. Záměrně je zde slovo může. Může a nemusí. Pokud nepřijde, je to pro člověka výborná zpráva. Sice prodělal klíšťovou encefalitidu, ale nečeká ho již nic dramatického, navíc si vypěstoval protilátky proti této nemoci. Druhá fáze nemoci totiž s sebou přináší jednak vysoké horečky, obrovské bolesti hlavy, zvracení, světloplachost. Bývá ztuhlá šíje, ale také tento jev nemusí být u každého nemocného. Je postižen nervový systém, dochází i k výpadkům paměti, ke třesu, dezorientaci. Tato situace trvá až 3 týdny. Následky si pak nemocný může nést celý život. Naštěstí se mnozí zotaví velmi dobře. Horší průběh čeká starší pacienty.

Lymská borelióza

Onemocnění lymskou boreliózou se vyskytuje podstatně častěji než onemocnění klíšťovou encefalitidou. Mezi typické projevy patří vytvoření jasně ohraničené skvrny v místě přisátí klíštěte. Skvrna někdy putuje po těle. Ve svém středu mívá bílou barvu. Objeví se horečka, malátnost, únava. V první fázi se dá nemoc dobře léčit antibiotiky. Jestliže se vše nechá být, pak v dalších fázích už jde onemocnění často jen tlumit a napadá klouby, kůži či centrální nervový systém. Chronická borelióza má velmi negativní vliv na kvalitu života. Nemocného často úplně vyřadí z pracovního procesu.

Prevence

Zatímco u klíšťové encefalitidy existuje očkování, u lymské boreliózy nikoli. Vedle toho je vhodné se různými způsoby bránit přisátí klíštěte. Všelijaké metody byly popsány i vyzkoušeny. Docela účinkuje preventivní podávání B komplexu. Někdo zase nedá dopustit na snítky různých bylinek po kapsách, například levandule. Důležitou součástí prevence je však budování silné imunity. Zdravý člověk v dobré kondici je totiž velmi odolný vůči rozvoji nemoci. Doporučujeme tedy, abyste po nemoci minimalizovali možnost přisátí klíštěte, protože právě oslabený organismus snadno podlehne.

Vedle repelentů je vhodné používat dlouhé kalhoty. Důležité ale je se pravidelně prohlížet po návratu z lesa či z pobytu v přírodě. Bohužel i tak se stává, že se po čase na vašem těle objeví místo, které svědí. Při bližším ohledání pak zjistíte, že je zde klíště.

Jak vytáhnout klíště

Kolem vytahování klíšťat existuje celá řada mýtů a pověr. Od potřeby je vytáčet v určitém směru až po představy, že je nutné mít speciální pinzety na jejich vytažení. Pravdou je, že speciální pinzeta může pomoci, ale důležité je hned na začátku klíště zakápnout kapkou silné dezinfekce. Hodí se jód nebo alkohol. Nechte chvíli působit a potom viklejte na obě strany. Klíště má totiž obvykle kolem sebe ze svých slin vybudovaný cementový val, kterým drží lépe v ráně. Jakmile je tento val narušen, už se dá snadno vyjmout, nejlépe kolmo k povrchu kůže právě pomocí pinzety. Klíště nerozmačkávejte, přenesli byste infekci na sebe touto cestou. Spalte klíště v ohni nebo jej spláchněte do toalety. Více informací o likvidaci klíštěte najdete zde. Ránu opět vydezinfikujte a kontrolujte, zda se neobjeví skvrna nebo jiné příznaky. S těmi běžte okamžitě k lékaři.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod