Pokud budete volat 20 minut denně několik let, vystavujete se nebezpečí vzniku nádoru

 Zdraví 
19. září 2019 14:08 / Blanka Štiková
  0
📷
7 fotografií v galerii
Signál z mobilu lehce zvyšuje riziko maligních nádorů v mozku Pixabay
V dnešní době je již snad skoro nemyslitelné nepoužívat mobilní telefon, který se stal naší součástí a využíváme jej už nejen k zábavě, ale také k práci. Výrazně vyššímu množství záření se oproti jiným bezdrátovým zařízením vystavuje člověk právě častým používáním mobilu.

Vědci zjistili, že tato běžná zařízení mohou po letech využívání způsobit nemalé zdravotní komplikace. Následky nadužívání mobilů se však projeví až za několik let. O 26 % zvýšené riziko meningiómu, tedy nádoru obklopujícího mozek a míchu, hrozí při každých 100 hodinách používání mobilního telefonu. Podle švédské studie je nejvyšší riziko mozkových nádorů u lidí, kteří začali používat mobilní telefony už v průběhu dospívání.

Co vše vám časté telefonování může způsobit?

1) Od únavy k duševním nepokojům a závratím

Podle odborníka na technologie může dlouhodobé vystavování se radio frekvencím vysílaných mobilními zařízeními vést k únavě, bolestem hlavy, podráždění očí, ale může způsobovat i poruchy spánku či duševní nepokoje. Postupně se mohou začít projevovat i vážnější příznaky, jako je zvonění v uších, závratě nebo nepravidelný srdeční rytmus.

2) Špatný spánek

Vědci již dávno varují i před mobilem v ložnici, a to kvůli vnímání mobilu na stolku po dobu usínání, člověk se tak totiž může často probouzet a má stále nutkání se na mobil dívat. Navíc ostré světlo vyzařované mobilem narušuje váš biorytmus.

3) Poškození spermií

Mobily v kapse pro muže nejsou právě nejlepší, neboť ubírají kondici jejich spermií. Záření z telefonu spermiím způsobuje třikrát rychlejší umírání než obvykle. Muži by si tedy měli raději držet mobil daleko od těla.

4) Riziko nádorů

V roce 2016 zveřejnil americký toxikologický program výsledky studie, podle níž signál z mobilu lehce zvyšuje riziko maligních nádorů v mozku. Na lidský organismus má tedy zvýšená dávka záření negativní dopad a dokonce se může podílet i na vzniku rakoviny. Podle vědců stačí pro zvýšené riziko mozkového nádoru gliomu již 20 minut používání mobilního telefonu denně po dobu několika let, informuje o tom New York DailyNews. Gliom je typ tumoru, jenž vzniká v mozku nebo míše, který patří mezi nejčastěji se vyskytující nádory dospělých. Až čtyřnásobný výskyt mozkových nádorů hrozí u jedinců využívajících mobil 1 – 2 hodiny denně.

Studie dále ukázala na fakt, že lidé užívající mobilní telefon více než 10 let, mají riziko vývoje gliomů vyšší o 90 % na té straně hlavy, kde používají mobil. Je známo, že mobily, tablety či Wi-Fi vydávají záření. Již méně se ale už hovoří o jejich spojitosti s degenerativními onemocněními, nejvíce diskutovanými zdravotními riziky jsou rakovina a onemocnění mozku, které se projevují Parkinsonovou nebo Alzheimerovou chorobou.

Nejhůře jsou na tom děti

Největší nebezpečí hrozí dětem. Doporučuje se silně omezit využívání mobilních technologií dětem do 15 let, ty totiž mají slabší tkáně a záření je pro ně škodlivější, hlavně pro jejich mozek. Proto by podle odborníka měly děti používat mobil co nejméně, nejlépe bez přístupu na internet či online hry. Stačí, aby občas mohly poslat sms zprávu nebo mohly zavolat, ostatní funkce nutně nepotřebují. I problémy s udržením pozornosti či s učením může dítěti způsobovat právě mobilní zařízení. Jinými projevy jsou bolest hlavy, podráždění očí, poruchy spánku či duševní nepokoj.

Jak se chránit před zářením mobilu?

Naštěstí existují určitá pravidla, díky kterým se budete lépe chránit před zářením vašeho mobilu. V boji s mobilními telefony je dobré si osvojit dodržování těchto pár zvyků:

  • Snažte se telefonovat vždy jen krátkou dobu, ideálně jen maximálně 6 minut, tedy na dobu, kterou tělo potřebuje k autoregulaci.
  • Při telefonování mějte mobil alespoň 30 cm od těla. Nejlepší je použití handsfree, tím na sebe nenecháte zbytečně zářit.
  • Zdraví škodlivé je i pasivní telefonování, proto vždy buďte alespoň 1 metr od hovořící osoby.
  • Pamatujte, že z pohledu zdraví jsou lepší sms zprávy než telefonování.
  • Nenoste mobil na těle (v kapse, za páskem apod.).
  • Pokud chcete mít mobil při spánku v ložnici, tak ho mějte minimálně 1 metr od postele, mobil nepatří pod polštář.
  • Při delším koukání na mobil zapněte režim Letadlo.
  • Vyzařování zeslabuje organismus, proto by se jeho účinkům měly vyvarovat osoby staré a oslabené. Pozor by si ale měly dávat i těhotné ženy, plod totiž silně absorbuje záření. Před zářením chraňte i své děti.
  • Škodlivé účinky záření maximalizuje vozidlo, a to na všechny pasažéry. Pokud telefonujete, tak raději vystupte.
  • Telefonujte pouze na místech s maximálním signálem. Nevolejte tam, kde je špatný signál, to znamená v podzemí, metru, výtahu. Platí totiž, že čím je slabší signál, tím je vyšší výkon telefonu a s ním také silnější záření.
  • Viditelná anténa na telefonu vyzařuje menší silou než anténa integrovaná v mobilu.
  • Je vhodné používat osobní mechanické ochrany proti vlnám, tou jsou například stínící fólie, handsfree či trvalá ochrana v podobě čipu Waveex, ten ze všech bezdrátových komunikačních zařízení udělá záření snesitelné pro váš organismus. Dále čtěte: Mužská neplodnost se každý rok zhoršuje. Co všechno může škodit spermiím a ohrozit tak plodnost?
Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve