Zápach vašeho těla může signalizovat vážnou nemoc: Na co si dát pozor?

 Zdraví 
25. září 2019 13:14 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kdy zápach je ještě normální a kdy už představuje problém?  Shutterstock
Za normálních okolností, pokud jsme zdraví, náš zápach je víceméně neutrální. Změna nastává pokud jsme nemocní a v těle probíhají mnohé reakce, jejichž výsledkem je charakteristický pach. Některý typ zápachu však může signalizovat vážnější onemocnění.

Zajímavostí je, že psi, kočky, a dokonce i jiná zvířata dokáží na základě změny jeho osobního pachu onemocnění u člověka vycítit. Ale který zápach je ještě normální a který už představuje problém? Sestavili jsme seznam nejčastějších zápachů, při kterých byste měli zpozornět.

Aceton - ketonurie

Asi nejznámější zápach je acetonový, který je charakteristický pro moč cukrovkářů. Za normálních okolností se totiž aceton v moči nenachází. Jeho náhlý výskyt signalizuje vznik nebo vážnější komplikace cukrovky. Stejně ho můžeme cítit  i z dechu nemocného. Aceton se v moči může vyskytnout i v případě dlouhodobého hladovění.

Kyselý zápach

Podle některých teorií má svůj typický pach i schizofrenie . Je to tzv. "kozí pach", někdy vůně přezrálého ovoce až ocet. Pravděpodobně za to může kyselina, jejíž metabolismus způsobuje tento zápach. Cítit je hlavně z potu. Kyselý zápach může být přítomen i v dechu člověka trpícího astmatem nebo cystickou fibrózou.

Tukový, máslový a olejový zápach

Přesně takto jsou cítit problémy s játry nebo se žlučníkem. Vážné poškození se projeví nejen tělesným pachem, ale také změnou stolice a změnou i jejího zápachu. Navíc, při selhávání jater je cítit z úst sladkou vůni.

Rybí zápach

Nejtypičtější je pro onemocnění dýchacího systému. Onemocnění plic nebo průdušek. Může se vyskytovat i při poškození jater. V takovém případě je narušen rozklad cholinu, ze kterého vzniká látka vytvářející rybí pach. Vyskytovat se může i při problémech s tlustým střevem.

Tělesný pach ale mohou ovlivnit i některé potraviny. 

Česnek a cibule

Jejich aroma je cítit nejen z úst, ale také z potu či moči. Proto raději volte tepelně upravenou cibuli či česnek, pokud se chystáte do společnosti.

Červené maso

Podle některých odborníků je velký rozdíl mezi tělesným pachem masožravce a vegetariána. Pravděpodobně by ale nikdo z nás nedokázal určit na základě čichu, zda ten druhý má rád maso nebo ne.

Kari koření

Kari koření nezanechá své typické orientální aroma pouze v jídle či v kuchyni. Vylučuje se nějakou dobu po konzumaci i z našich pórů.

Chřest

Po této výživné a zdravé zelenině vás může překvapit zvláštní zápach na toaletě. Chřest obsahuje kyselinu, která po rozložení v těle způsobí, že krátký čas bude váše moč nepříjemně zapáchat. (Dále čtěte: Stop pocení! Jak se zbavit nepříjemného odéru).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47