Stop pocení! Jak se zbavit nepříjemného odéru?

 Zdraví 
02. července 2018 07:44 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
V těchto horkých dnech je zápach problémech spousty lidí Shutterstock
Doma si dáte ranní sprchu, obléknete se a vyrazíte do práce. Už cestou ucítíte první potůčky potu na zádech, protože pospícháte. Pak se zapotíte v práci a cestou domů vás pořádně orosí horké letní slunce. Takže otázka je jasná – jak nepáchnout?

Téma, kterému se každý při hovoru raději vyhýbá. Ale stačí vstoupit do prostředků hromadné dopravy nebo restaurace a je jasné, že někteří by měli jít na přednášku o osobní hygieně. Pravda, někdo se potí méně, jiný více. V každém případě bychom měli dávat pozor na to, aby nám náš odér neničil společenský život.

Zdravotní problémy

Za nadměrným pocením se nemusí vždy skrývat jen špatná hygiena. Mnohdy může být na vině i nás zdravotní stav. Špatná funkce štítné žlázy, poruchy nervového systému nebo nízká hladina cukru v krvi. Nelibý odér nám mohou dokonce způsobovat i léky, které pravidelně užíváme.

Pitný režim

Dobře hydratované tělo se nepřehřeje a tak je i menší šance, že se bude hodně potit. Zvláště ve velkém horku je třeba vypít minimálně tři litry tekutin. V opravdu velkých vedrech jsou ideální minerálky. Ale pozor na kofein – ten má tendenci vyvolat úzkost, která na oplátku spouští v těle nadměrné pocení.

Psychická pohoda

Stres a nervozita okamžitě spouští potní žlázy. Snažte se být tedy maximálně v klidu. Nebo se naučte techniky, jak se nenechat rozhodit. Funguje to. Třeba jóga funguje hlavně díky tomu, že se naučíte zklidnit se a relaxovat. Navíc učí správné dýchání. A to se naučíte jen v případě, že budete klidní a nestresovaní.

Správná hygiena

Raději se myjte nadměrně než nedostatečně. A když k tomu přidáte antibakteriální mýdlo a studenou sprchu, bude úspěch zaručen.

Pomocníci z drogerie

Deodoranty i antiperspiranty omezují zápach z pocení a množení bakterií v podpaží. Antiperspiranty však navíc omezují tvorbu potu. Měly by poskytovat pocit sucha a zabraňovat tvorbě mokrých skvrn na oblečení. Poznáte je podle toho, že je ve složení na obale napsáno aluminium (hliník).

Nejideálnější jsou v tomto případě samozřejmě deodoranty a ještě lépe přírodní. Jsou podobně účinné, ale neobsahují látky, které škodí lidskému zdraví, a nevyvolávají žádné alergické reakce. Případně si vyrobte domácí deodorant - podpaží si potřete směsí jedlé sody a citronové šťávy.

Akupunktura

Tato metoda při nadměrném pocení skutečně funguje. Jehličky dokáží mozku nařídit, aby snížil míru pocení.

Návykové látky

Alkohol, nikotin či jiné drogy zpomalují krevní oběh. Tělo pak není schopno kontrolovat pocení.

Pozor na jídlo

Vyhněte se sladkým a pikantním potravinám – kořeněné jídlo vás rozehřeje a tím ještě zhorší pocení. Podobně to platí i u sladkostí.

Vhodné oblečení

Bavlna saje pot dokonale. Navíc tělu dovolí „dýchat“ a je vzdušná. Pokud budete nosit oblečení z umělých vláken, nepříjemný pach tím ještě zhoršíte.

Zhubněte

Nadváha samozřejmě pocení ještě zhoršuje. A je faktem, že většina lidí, kteří trpí nadměrným pocením, má BMI vyšší, než je normál. Pomoci zhubnout může i bříza.

Užívejte vitamin B

Nebo alespoň jezte potraviny, které jej obsahují (celozrnné výrobky, ovoce, zelenina…) – béčko pomáhá snižovat míru nepříjemného pocení.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve