Oblíbená bylina stévie: Sladidlo budoucnosti nebo jed současnosti?

 Zdraví 
29. června 2018 16:47 / Martina Langová
  3
📷
5 fotografií v galerii
Stévie se v poslední době prosazuje i na našem trhu Depositphotos
Hovoří se o ní jako o sladidle budoucnosti. Je bez kalorií, zdravá a údajně i bez nežádoucích účinků. Jenže čerstvé studie vědců nejsou zase až tak optimistické, jak se doposud hovořilo. Jak je to tedy se stévií doopravdy?

Stévie sladká je trvalka pocházející z Paraguaye a přilehlých končin, kde byla tamějšími indiány používána jako významná léčivka a přírodní sladidlo do tradičního čaje Yerba maté. Postupně si začíná získávat čím dál tím větší oblibu i v našich končinách. Prozradíme vám, čím je tahle rostlinka tak výjimečná.

Náhražka cukru

Poslední roky se stévie rozšířila do všech končin světa. I u nás si získala velkou popularitu. Přidává se nejen do nápojů, které se pyšní nápisem „bez cukru“, ale rovněž do některých potravin a sladkostí. Bez diskuzí je její velkou výhodou, že si ji mohou dopřávat diabetici. A jaké má další pozitivní účinky na zdraví?

Sníží krevní tlak a zahání chuť na sladké

Pro své léčivé vlastnosti bývá využívána jako kardiotonikum, proti vysokému krevnímu tlaku, únavě, depresím, rozšiřuje cévy, snižuje krevní cukr. Má nulovou kalorickou hodnotu. Stévie také pomáhá zahánět chuť na sladké, což je vhodné zejména při boji s obezitou.

Komplex látek obsažených ve stévii je mnohonásobně sladší než řepný cukr. Extrakt stévie sladké je pak zhruba 300x sladší než řepný cukr. Hlavní látka mající tuto vlastnost je steviosid. To je právě ona látka, která se v potravinářství nyní hojně využívá. V super kondici vás kromě bylin udrží i orgánové hodiny.

Další prospěšné látky

Díky svému složení pomáhá stévie udržovat v rovnováze krevní cukr, díky tomu také prokazatelně snižuje únavu i únavový syndrom. Pečuje o zdravý trávicí trakt a pečuje o dobré zažívání. Urychluje metabolismus, zesiluje svaly a snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích. Pozitivně působí také na zuby, eliminuje kazivost zubů. V ústech totiž likviduje bakterie, které způsobují plak, zubní kaz i parodontózu. To je i důvod, proč se poslední dobou začala přidávat jako sladidlo do žvýkaček.

Zázrak nebo zlo?

Na první pohled má tedy tolik pozitivních účinků, že by se o ní dalo hovořit téměř jako o zázraku. Co když je ale ve skutečnosti všechno jinak? Přemýšlet o ní bychom měli už z toho důvodu, že stévie není doporučena pro užití dětmi. Nesmí být ani součástí jakékoliv dětské výživy. V ostatních produktech se schovává pod označením E 960 a byla zhodnocena jako přírodní náhradní sladidlo. Klinické studie stále upozorňují na riziko mutagenních účinků steviosidů. Tedy v překladu – může způsobit rakovinu. V laboratorních podmínkách se to děje. Vychází to totiž jednoznačně z testů na potkanech a krysách. Pravda, jsou i studie, které toto zpochybňují, ale těch negativně hodnotících přibývá.

Otázkou také zůstává, co stálo za tím, že proti ní v polovině 80. let začal Úřad pro kontrolu a léčiv (FDA) brojit a vedl agresivní kampaň za zákaz jejího používání. Hovoří se rovněž o tom, že stévie byla domorodými indiány v Paraquay využívána jako prostředek proti plodnosti. Jak na nás působí dnes? Na oficiální studie s dalšími fakty si budeme muset nejspíš ještě nějaký čas počkat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008