Trápí vás červené žilky v obličeji? Poradíme, jak jim předcházet i jak se jich zbavit

 Krása 
28. června 2018 13:38 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Červené žilky na kráse nepřidají Internet
Popraskané drobné červené žilky se objevují na kůži mladé i starší, a to bez ohledu na to, jestli jste žena nebo muž. I když nejde o nemoc, na kráse tato vada nikomu nepřidá. V boji proti popraskaným žilkám pomůže kosmetika i změna životního stylu.

I když mohou červené žilky v obličeji potrápit ženy i muže, je pravdou, že dámy se tímto estetickým problémem trápí více. Nejčastěji se vyskytují v okolí očí, nosu, na tvářích i v dekoltu.

Proč červené žilky vznikají

Vznik červených žilek v obličeji snad nejvíc ovlivňuje rodinná dispozice. Na vině jsou ale i každodenní návyky.

Nejčastěji se tento nešvar objeví od 30. roku života, kdy pleť začíná stárnout. Pružnost cévních stěn se snižuje, jemné kapilární cévy se rozšiřují a začínají praskat. V obličeji se objevují nejdříve jednotlivé žilky, které se mohou rozrůst v celá klubíčka nebo trvalé zarudnutí pokožky.

I když mají červené žilky nejčastěji genetický původ, stav pokožky každý ovlivňuje také svým životním stylem a péčí. Vinu mohou nést i některé léky a také hormonální změny. Například v těhotenství dochází vlivem hormonů k oslabení cévních stěn a jemné krevní žilky pak snáze praskají. Značný vliv na celkový stav žil má kouření.

Čeho se vyvarovat

Je spousta věcí, kterých je dobré se preventivně vyvarovat. Na pleti se totiž negativně podepisují i takové zdánlivé maličkosti, jako je každodenní pití kávy, častá konzumace pálivého jídla nebo holdování alkoholu. Citlivá pleť totiž špatně snáší přílišné prokrvení, které vzniká při požívání ostrých pokrmů nebo alkoholu.

Silné prokrvení pokožky, v jehož důsledku mohou červené žilky vzniknout, způsobují také prudké výkyvy teplot. Dopřáváte si časté saunování, horké koupele nebo napařovací zábaly? Pokud máte citlivou pleť se sklonem k praskání žilek, měli byste k těmto procedurám přistupovat velmi opatrně.

Velký vliv na celkový stav pleti včetně červených žilek má také nadměrné slunění. Časté opalování nebo dlouhodobý pobyt na slunci bez kvalitního ochranného krému způsobují předčasné stárnutí pokožky a rozšíření kapilár. O bezpečném opalování jsme blíže psali například zde

Na druhou stranu ani přílišný chlad pleti nesvědčí. Červené žilky se nejčastěji objevují u suché a namáhané pleti a zimní měsíce představují právě pro kůži obličeje tu největší zátěž. Pokožka obličeje není chráněna tak jako zbytek těla a vlivem mrazu dochází k jejímu vysychání. Pokud chcete svou pleť zachovat pružnou a odolnou i v zimě, měli byste ji správně chránit.

Jak žilkám předcházet

Jakmile se červené žilky na obličeji jednou objeví, není jejich léčba vůbec snadná a často se neobejde bez lékařského zákroku. O to důležitější je o pleť pečovat a vzniku popraskaných žilek předcházet.

Změny teplot

Vyhněte se přílišné teplotní zátěži a prudkým změnám teplot. Pokud si jednou za čas nedokážete horkou parní lázeň nebo saunu odpustit, alespoň po ní svou pleť ošetřete hydratačním krémem, který namáhanou pokožku zklidní a zmírní nadměrné prokrvení.

Stop ostrým jídlům

Patříte mezi milovníky asijské kuchyně? Pokud má vaše pleť sklony k zarudnutí, raději pálivou omáčkou šetřete. A až budete příště oslavovat s přáteli, zvolte místo tvrdého alkoholu spíše vinný střik. Taky je dobré omezit horké nápoje.

Pozor na slunce

Pokud si léto bez opalování nedokážete představit, snažte se alespoň dodržovat veškeré zásady bezpečnosti. V prvé řadě se chraňte krémy s patřičně vysokým ochranným faktorem.

Na ledové kostky zapomeňte

Vznik žilek provokují i stále často používané ledové kostky nebo přechlazené lžičky, kterými majitelky váčků pod očima zahánějí svůj problém. Existují i jiné způsoby, jak se váčků pod očima zbavit. Jde například o zázračnou zlatou masku, kterou si podle našeho návodu můžete snadno připravit doma.

Pleť a mráz

Ostrý mráz a přechody ze zimy do vytopených prostor mají za následek vysychání pokožky. Abyste svou pleť udrželi chráněnou i při delším pobytu venku v zimě, potřebujete hutný krém, na který si nepřijde ani největší mráz.

Sportujte

Pravidelný pohyb je ideální prevencí před vznikem červených žilek. Pohyb má pozitivní vliv na stav cév a celkové zdraví.

Odstranění červených žilek

Pokud už vás červené žilky v obličeji trápí, zkuste o pomoc požádat dermatologa - může předepsat léčbu na posílení cévní stěny a také speciální krémy na ošetření pleti postižené kuperózou. Řešením je i laserový zákrok.

Lékařskou péči ale nezapomeňte doplnit o pravidelnou péči o pleť. Výsledek se sice nedostaví hned, ale pokud dáte pleti čas, aby se zregenerovala, mohou červené žilky postupně zaniknout.

Jak žilky zamaskovat

Pokud používáte běžný make-up, často se vám stane, že červené žilky stále prosvítají. Ideální na zamaskování červených žilek jsou zelené korektory, které nanesete na pokožku a teprve potom ji překryjete make-upem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod