Tento recept na holicí krém založený na čaji zabraňuje zarůstání chloupků

 Krása 
03. března 2021 07:38 / Mirka Malá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Domácí krémy a mýdla na holení vyrobíte snadno Depositphotos
Holení s holicím krémem nebo alespoň sprchovým gelem si přivykly snad už všechny ženy. Není ale vůbec nutné tyto produkty kupovat. Snadno je doma vyrobíte z toho, co najdete v kuchyni.

Dermatoložka Donagh Quigley vysvětluje, že při holení je nejdůležitější skluznost krému nebo mýdla, naproti tomu objem pěny nemá na kvalitu holení vliv. Jinými slovy, právě skluznost krému umožňuje holicímu strojku nebo žiletce odstranit chloupky z folikulů.

Holicí mýdlo z čaje

Výbornou surovinou je silný antioxidační čaj z kořene řebříčku (Achillea millefolium). Kořen získal své řecké jméno od starověkého válečného hrdiny Achilla, který pomocí řebříčku ošetřoval rány svých vojáků. Podle studie zveřejněné National Institutes of Health může kořen řebříčku zvýšit produkci fibroblastů, které umožňují regeneraci pojivové tkáně a uklidnění zánětu. Je ale třeba se mu zásadně vyhnout v těhotenství.

Jak vyrobit čajové holicí mýdlo

Potřebovat budete 340 gramů řebříčkového čaje, 130 gramů louhu, 340 gramů bavlníkového semene, 340 gramů kokosového oleje, 110 gramů palmového oleje, 110 gramů olivového oleje, 30 gramů éterických olejů (vyzkoušejte směs 21 gramů citronu a 9 gramů éterických olejů z čajovníku) a 30 gramů bentonitového jílu. Vypadá to komplikovaně, ale vše pohodlně koupíte online.

Holicí mýdlo pak vyrobíte následovně. V hrnci uvaříte dávku řebříčkového čaje. Pak do něj nalijte louh. Urychlete proces ochlazením hrnce v ledové lázni.

Když má směs louhu kolem 45 stupňů Celsia, začněte všechny rostlinné oleje zahřívat společně na poměrně mírném ohni. Když mají oba hrnce se surovinami okolo 36 stupňů Celsia, slijte vše dohromady. Pozor, nalijte oleje do čaje s louhem, ne naopak.

Vše smíchejte tyčovým mixérem a přidejte éterické oleje a bentonitový jíl a promíchejte. Přelijte do nádob, ve kterých směs budete chtít skladovat, a uskladněte na tři dny. Po třech dnech mýdla z nádob vyndejte a před použitím je ještě nechte dva týdny v teple a suchu.

Jak vyrobit holicí krém s olivovým olejem

Potřebovat na něj budete 50 až 60 gramů mýdla z olivového oleje, 2 až 3 lžíce olivového oleje a 8 kapek levandulového éterického oleje.

Nastrouhejte mýdlo a nalijte olivový olej do nádoby. Ingredience dobře promíchejte, dokud nezískáte homogenní směs. V případě potřeby přidejte vodu. Nakonec přidejte  kapky levandulového éterického oleje. Hotový krém uchovávejte ve skleněné nádobě. Dále čtěte: Peeling je jednou z nejdůležitějších procedur v péči o pleť. Vyrobit si jej můžete snadno doma.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve