Maminko, prso dáš? Prozradíme, kdy a jak je nejvhodnější odstavit dítě

 Děti 
01. července 2018 08:03 / Iva Dvořáková
  0
📷
3 fotografie v galerii
Kojení dětí starších než rok veřejnost stále příliš nechápe Shutterstock
Většina odborníků tvrdí, že čím delší kojení, tím pro dítko lépe. Jaká je ale hranice? Existuje vůbec nějaký věk, který by měl kojení ukončit? Nebo snad může maminka kojit dítě, jak dlouho uzná za vhodné?

Když máte malé miminko, okolí přijímá kojení jako něco normálního a často i chvályhodného. Jeho benefity jsou všeobecně známé, ale pokud si něco z toho chcete zopakovat, o kojení píšeme tady.

Jenže jak dítě oslaví první narozeniny, je vše jinak. Začíná mluvit, chodit, jíst dospělácké jídlo a kojení většího dítěte už vypadá trochu zvláštně.

Maminky se navíc setkávají s tvrzeními, že po prvním roce věku dítěte už mateřské mléko dítěti nic nedává a že je nejvyšší čas ho odstavit. A to nejen od babiček a ostatních žen v rodině, ale stejného názoru jsou i někteří dětští lékaři.

Není to však pravda. Kojení podporuje citové pouto matky a dítěte, má příznivý vliv nejen na růst a zrání dětského organizmu, ale i na rozvoj jeho duševních schopností.

Složení mateřského mléka se navíc mění s věkem dítěte a přesně odpovídá jeho potřebám v daném vývojovém období, takže mléko pro roční dítě je složením odlišné od mléka, které mají maminky novorozeňat.

Obecně platí, že od půl roku se do výživy miminka pozvolna zavádějí příkrmy, po roce věku představuje mateřské mléko už jen doplněk stravy, nicméně hraje stále důležitou roli v posilování imunitního systému dítěte. Po druhém roce života pak není z výživového hlediska nutné.

Jak odstavit?

Je potřeba, aby k odstavení dospělo jak dítě, tak i maminka samotná. Dělat něco "na sílu" jen proto, že se to má, je špatně.

Obvykle poznáte, že je vhodný čas k odstavení, když:

  • dítě si při kojení spíš hraje s vašimi prsy, než aby opravdu pilo
  • vás kojení nadměrně vyčerpává a odnášíte to zdravotně
  • dítě už je schopné samo se najíst něčeho jiného

Nejméně traumatizující a problematické je postupné ubírání kojení - emocionálně i z důvodu postupného snižování laktace, aby nedocházelo k zánětům prsu. Vhodné tempo je rušit jedno kojení za týden. Postupné odstavování trvá týdny až měsíce.

Mladší batolata

Dítě starší sedmi měsíců nepotřebuje noční kojení, a proto je vhodné zrušit nejdříve tyto dávky. Následuje rušení kojení v době, kdy dítě na dávce tolik nelpí.

Je vhodné podat dítěti místo ní nějakou náhražku, ať už něco malého na svačinku nebo k pití. Nakonec se nechávají ty dávky kojení, které dítě vyžaduje nejvíc, většinou kojení před spánkem.

Starší batolata

U dětí starších než 2,5 roku je vhodnější zrušit kojení zcela a najednou - prostě jim vysvětlit, že mlíčko už není. Velmi důležitá je důslednost. Pokud se rozhodnete, že už opravdu končíte, musíte za svým rozhodnutím pevně stát. Pro dítě by to bylo nepochopitelné, kdyby najednou druhý den mlíčko zase bylo.

V době odstavování věnujte dítěti více pozornosti, mazlete se s ním a chovejte ho. Vyhněte se situacím, které kojení připomínají.

Zaujměte pozornost dítěte hračkou, hrou, listováním v knížce, pozorováním lidí za oknem, krátkým puštěním televize, rychlým oblečením a odchodem na procházku - cokoliv, co odvede jeho pozornost od výstřihu, je dobré. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod