Tipy, jak se co nejrychleji zbavit nachlazení

 Zdraví 
01. října 2019 17:49 / Eva Vogelová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nachlazení vás může vykolejit z běžného života Depositphotos
Nachlazení není zákeřné onemocnění, ze kterého byste se museli léčit dlouhé týdny, ale dokáže znepříjemnit život. Bolest v krku, ucpaný nos, kašel a zalehlé uši vám rapidně sníží pracovní výkon. Pokud se během nachlazení nebudete šetřit, mohou se vám objevit i teploty. Jak bojovat s nachlazením, abyste byli co nejdříve fit?

Nachlazení vás může opustit už téměř po dvou týdnech, ale většinou přichází v nevhodnou dobu. Zrovna se chystáte někam vyrazit nebo potřebujete pracovat. V takových případech patrně dáte cokoliv za to, aby se vám léčba nachlazení zkrátila alespoň o pár dní. Přečtěte si, jak na to.

Použijte konvičku na výplach nosu

Spousta lidí netuší, že konvička na vyplachování nosní dutiny vůbec existuje, což je škoda. Vyplachuje hleny a dokáže ulevit od nachlazení. Můžete si ji pořídit v lékárně. Naplňte ji horkou vodou a mořskou solí bez přidaných látek.

Nakloňte si hlavu nad umyvadlo a otočte ji na jednu stranu. Dejte si konvičku do jedné nosní dírky a nalijte do ní solný roztok. Ten by měl vytéct druhou nosní dírkou a vypláchnout vám hleny. Možná vás může způsob výplachu nosních dutin vyděsit, ale stojí za to.

Zavírejte se často v koupelně

Pokud nemáte vysoké teploty, vlezte si do horké sprchy či vany a vydržte tam nějakou chvíli. Počkejte, až se celá místnosti zapaří. Pára vám totiž uvolní nosní dutiny. Můžete se často chodit napařovat do koupelny a strávit tam nějaký čas.

Naučte se správně smrkat

Bez smrkání se během nachlazení neobejdete, ale dělejte to šetrně. Nesmrkejte příliš silně, protože by vás mohly začít bolet uši. Nejlepší by bylo, kdybyste si jednu nosní dírku zacpali a smrkali pouze jednou.

Nezapomeňte na vitamin C

Vitamin C vám během nachlazení velmi prospěje. Dokáže zmírnit příznaky virového onemocnění. Pokud bude jíst alespoň pět set miligramů vitaminu C denně, zkrátíte se vaše nachlazení asi o dva až tři dny. Budete rychleji fit.

Vitamin C najdete v jablku, rybízu, rakytníku nebo citronu, což vám ale stačit nebude. Pořiďte si vitamin C v lékárně ve formě pilulek či šumivých tablet. Užívejte ho pravidelně a uvidíte, že vám bude brzy lépe. Kromě běžného ovoce vám prospějí i kaštany. Víte, jak?

Odpočívejte

Bez odpočinku se rychle nevyléčíte. Nemusíte ležet v posteli několik dní, ale rozhodně byste se měli šetřit. Udělejte jen činnosti, které jsou pro vás nezbytně nutné. Vaše tělo během nachlazení bojuje s nákazou a potřebuje na to dostatek síly.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47