Jak poznat příznaky mrtvice a jak správně zareagovat

 Zdraví 
15. ledna 2020 08:23 / Bronislava Silná
  0
📷
4 fotografie v galerii
Mozková mrtvice nás ohrožuje na životě Pixabay
Mrtvice je závažný stav, který ohrožuje pacienta na životě, případně radikálně mění kvalitu jeho života. Přitom pacient může dopadnout v řadě případů dobře. Jen je třeba vědět, jak správně pomoci.

Mrtvice, CMP, cévní mozková příhoda. Ve své častější podobě znamená omezení přívodu krve v určité části mozku. Následkem je odumření této části. Jde o druhé nejčastější onemocnění, na které lze zemřít. V pětině případů je příčina obrácená – cévní stěna v mozku se poruší a pacient se dostane do velmi závažného stavu vlivem krvácení do mozku. O této variantě zde dnes mluvit nebudeme.

Příznaky mrtvice

Vzhledem k tomu, jak často se toto onemocnění vyskytuje, jsou i jeho příznaky poměrně dobře známé. Mezi klasické patří snížená hybnost v jedné polovině těla. Může jít i o různou intenzitu brnění v ruce, noze, ale také ve tváři. Známý je efekt povislého koutku úst. Může být ale zasaženo úplně jiné centrum mozku. Pak dojde ke ztrátě schopnosti správně mluvit, vybavit si potřebná slova, formulovat jasnou myšlenku. Někdy dojde k poruše zraku, k závrati, ke ztrátě sluchu. U některých pacientů nastává zmatenost. Varující může být i bolest hlavy bez známé příčiny.

Pokud si nejste jisti, můžete provést jednoduchý test na odhalení probíhající mrtvice. Postiženého vyzvete k tomu, aby se postupně usmál, případně vyplázl jazyk, zopakoval jednoduchou větu a zvedl obě ruce nad hlavu. Jestliže není úsměv symetrický nebo jestliže je jazyk stočený na stranu případně se nepohybuje nahoru a dolů, ale jen do strany, jde o příznak mrtvice. Pokud není člověk schopen zopakovat ani jednoduchou větu bez obtíží, může jít též o mrtvici. U rukou jde také o symetričnost pohybu, případně o schopnost udržet v ruce předmět. Příznaky se neobjeví naráz. Stačí i jediný z nich.

První pomoc

Okamžitě a bez diskuzí volejte záchranku. Mnoho pacientů má dojem, že jejich problém není nijak vážný. Bagatelizují své příznaky. Přitom jen včasný zásah, který přijde asi během tří hodin po objevení prvních příznaků, může vést k úplnému vyléčení. Třetina pacientů na mrtvici umírá a třetina si odnáší trvalé následky, které se někdy jen obtížně daří mírnit následnou rehabilitací. Proto o volání sanitky s pacientem opravdu nediskutujte a jednejte. Můžete tak zachránit život i kvalitu života.

Co se děje dál

Pacient v nemocnici po příjmu a základním vyšetření dostává speciální lék, který je schopen uvolnit sraženinu v mozku, která záchvat mrtvice vyvolala. Udělá-li se to včas, mozkové buňky ještě neodumřely a vše se vrací do normálu. Pacient obvykle dostane předepsány určité léky na ředění krve. Někdy jde o dobře známý aspirin, jindy se používají léky na bázi clopidogrelu pod různými obchodními názvy. Existují však i jiné preparáty a lékaři hledají vhodnou intenzitu léku pro konkrétního pacienta.

Měla by se také řešit příčina onemocnění. Tou může být obezita, stres a nevhodná strava, kouření, pití alkoholu, dispozice v rodině a mnoho dalších možností. Nastupuje tedy dlouhodobá snaha zlepšit zdravotní stav pacienta. Pacient může spoluprací s lékaři sám sobě hodně pomoci. Jako vhodné se může jevit pití zeleného čaje, případně ginkgo biloby a rozmarýnu. Určitě se hodí vybrat méně stresující zaměstnání. Zanechání kouření může významně zlepšit šance na další život. Více o tom si přečtěte v článku zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve