Zda máte COVID-19, napoví hlen

 Zdraví 
20. března 2020 16:55 / Mirka Malá
  0
📷
3 fotografie v galerii
Hlen napoví, jakou infekcí trpíte Depositphotos
Necítíte se dobře, máte kašel, teplotu, rýmu, bolí vás svaly a klouby, nebo máte jen některé z těchto příznaků? Pak můžete mít chřipku, nachlazení, nebo jste infikováni obávaným koronavirem. Zda volat lékaře či hygienika může ale rozhodnout váš hlen.

Hleny patří k běžným zánětům horních i dolních cest dýchacích, stejně jako k onemocnění virem COVID-19. A právě taková v uvozovkách banalita může napovědět, zda je potřeba se kontaktovat s lékařem či hygienou a nechat otestovat na koronavir.

Barva je důležitá

Pokud totiž nejsme zrovna odborníky, rozdíl mezi chřipkou a koronavirem nepoznáme. Samotný hlen, který vykašláváme, může ale být důležitým vodítkem, jak tyto nemoci od sebe doma rozpoznat.

Pokud totiž vykašlávaný hlen má žlutou, nebo zelenohnědou barvu, jde s největší pravděpodobností o bakteriální infekci. Za zmiňované zbarvení hlenu může segment bílých krvinek zvaných neutrofily, kterými tělo posiluje postižené oblasti bakteriemi. Ty hlen zahušťují, aby se stal nepropustným, a právě to díky enzymům způsobuje zabarvení hlenu.

Hlen může být dokonce i tmavě hnědý, nebo hnědočervený, ani to ale není důvod k panice. Pokud tedy máte podobně zabarvený hlen a cítíte se chřipkově, je velká pravděpodobnost, že máte bakteriální infekci.

Pozor na průhledný hlen

Průhledný hlen, nebo bezbarvý hlen, může být naopak příznakem virové infekce. Pokud je tedy váš hlen bezbarvý, určitě nic nepodceňujte a spojte se se zdravotníky. Je sice možné, že máte pouze například virový zánět dutin, vyloučit COVID-19 ale rozhodně v takovém případě nelze.

Jak už bylo v posledních dnech mnohokrát řečeno, podobně jako u dalších viróz ani u COVID-19 nejsou vhodná žádná antibiotika. Ta totiž fungují pouze na bakteriální infekce.

Při běžném průběhu virového onemocnění jsou vhodné vitaminy pro posílení imunity, klidový režim a dostatečné množství tekutin. Dále čtěte: Medvědí mléko má antibakteriální účinky a je vhodné na respirační problémy.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47