V těhotenství si dejte pozor na bylinky. Umí pomoci, ale i uškodit

 Děti 
20. března 2020 16:19 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
S těhotenstvím je spojena řada potíží Depositphotos
Bylinky dokáží pomoci od nejrůznějších neduhů, a to i těch, které souvisejí s těhotenstvím. Na druhou stranu je v tomto stavu nutné bylinky vybírat velmi obezřetně, protože některé mohou těhotným naopak i ublížit.

Těhotné ženy se bylinkám rozhodně nemusejí vyhýbat, ale je třeba mít na paměti, že ne všechny smí užívat. Některé totiž v nadměrném množství mohou způsobit překrvení pánevních orgánů a vyvolat stahy dělohy. Proto je dobré konzumaci bylinek vždy zkonzultovat s vaším lékařem. Platí to zejména v prvním trimestru, kdy se miminku vyvíjejí všechny důležité orgány.

Neužívejte bylinky dlouho

V těhotenství se v souvislosti s užíváním bylinek držte pravidla, že byste žádnou z nich neměly užívat déle než dva týdny. Pokud jste byly před otěhotněním zvyklé popíjet bylinkový čaj jen tak na žízeň, teď se naučte pít spíše čaje ovocné anebo rooibos. Po bylinkách sáhněte pouze tehdy, když vám budou moci ulevit od některých zdravotních problémů, které provázejí těhotenství. Některé bylinky je možné užívat až ke konci těhotenství na podporu porodu a pak také k podpoře laktace.

Těhotenské nevolnosti

Hodně nastávajících maminek se potýká s ranními (a nejen ranními) nevolnostmi. Pokud je to i váš případ, můžete si dopřát heřmánek, který obsahuje vápník a hořčík. Hořčík obsažený v heřmánku ocení i ženy, které v těhotenství trápí křeče. Heřmánek pak mohou užívat i ženy, které se potýkají s těhotenskou cukrovkou. Tato bylinka totiž snižuje hladinu cukru v krvi.

Účinným pomocníkem proti nevolnostem je i zázvor. Můžete si připravit čaj nebo si smlsnout na kandovaném zázvoru. Dejte ale pozor na předávkování a užívejte jen malé množství. Obecně se doporučuje maximálně gram sušeného zázvoru denně nebo čtyři gramy zázvoru sušeného. Raději se ale poraďte s lékařem.

Zažívací problémy vám pomůže zklidnit i máta peprná. Ta vám uleví také od bolesti hlavy. Stejně jako u zázvoru je ale nutné být ostražitá ohledně jejího dávkování. Ve větším množství může poškodit játra a přivodit až potrat u žen, u kterých je stanoveno rizikové těhotenství.

Nachlazení

Ani těhotným ženám se nevyhýbá chřipka nebo nachlazení. Pokud se tak stane, můžete si dopřát třeba čaj z lipového květu. Poslouží vám na vypocení, při škrábání v krku, kašli nebo zvýšené teplotě.

Další účinnou bylinkou je jitrocel, který výborně funguje na kašel. Má protizánětlivé účinky. Imunitu celkově posílí rovněž šípek, protože je bohatým zdrojem vitaminu C.

Tymián se pro změnu vyznačuje antibakteriálními účinky a můžete jej využít i k výplachu úst a při kašli. Tymián navíc pomůže i při průjmu a zažívacích potížích. Opět si ale dejte pozor na dávkování a užívejte tymián jen v léčebném množství.

Uklidnění, otoky, pálení žáhy a bolesti hlavy

Mnoho žen si v těhotenství stěžuje na pálení žáhy. Tento problém vám pomůže odstranit kopřiva. Je plná vitaminu C, železa, draslíku, hořčíku, selenu a například ještě zinku. V těhotenství však buďte opatrní s dávkováním.

Meduňka pro změnu dokáže zklidnit vaše pocuchané nervy, pomůže vám s nespavostí a bolestí hlavy. Neužívejte ji ale dlouhodobě.

Na otékající nohy se hodí pampeliška, která je plná vitaminu A, vápníku a železa.

Antistresovou bylinkou je rakytník. Je to zásobárna vitaminů A a C. Rakytník přispívá k hezké pleti a ulevuje bolavým kloubům, které trpí kvůli náhlému váhovému přírůstku v těhotenství.

Mateřídouška zase uleví od bolestí hlavy, zatočí s nespavostí nebo ji zkuste v těhotenství při trávicích obtížích spojených s plynatostí. U jejího užívání však dávejte pozor na dávkování, i u ní totiž platí “všeho s mírou”.

Potíže s nadýmáním

Pokud trpíte v těhotenství nadýmáním a křečemi ve střevech, pomůže vám fenykl. Po porodu pak podporuje tvorbu mléka.

Na nadýmání zabírá také bazalka. Výluh z bazalkových listů totiž podporuje trávení. Ve větším množství ji ale v těhotenství neužívejte.

Jak urychlit porod

Jestliže už se vám blíží termín porodu, můžete pomocí bylinek připravit porodní cesty tak, aby se pak vše uskutečnilo hladce a rychle. V tomto směru je ideální maliník, který podporuje činnost dělohy. Čaj z něj pijte ale nejdříve až od 36. týdne.

Také lněné semínko kromě správné činnosti střev urychluje i nástup a průběh porodu. Dávejte si jednu lžičku lněných semínek denně a vždy ji dobře zapijte vodou.

Jestliže se obáváte nástřihu hráze, věnujte se pravidelné masáži dané oblasti a zvýšíte tak její pružnost. Na masáž používejte třezalkový olej.

Na tyto bylinky si dejte pozor

Existuje také několik bylin, kterým by se těhotné ženy měly vyhnout širokým obloukem. Jde například o rozmarýn. Stačí jen o něco vyšší dávka než účinná a rozmarýn vám podráždí močové a trávicí orgány, což může vést i k zánětu. Zvyšuje také tlak a prokrvení v oblasti pánve. O tom, jak i bez těhotenského testu poznáte, že jste těhotná, jsme psali zde.

Vyhnout byste se měly také petrželi, která zesiluje kontrakce dělohy. Z podobného důvodu nesahejte v těhotenství ani po šalvěji. Dokáže totiž vyvolat křeče, stimuluje dělohu a po jejím užití hrozí předčasný porod či potrat.

Bezovým šťávám a čajům se vyhýbejte kvůli riziku nevolnosti a zvracení.

Lékořice vám v těhotenství může zvýšit tlak, proto se jí rovněž raději vyvarujte.

Oregano alias dobromysl působí na stahy dělohy a může hrozit až předčasný porod. V těhotenství ho tedy z kuchyně zcela vylučte.

A ani jinak zdravá aloe vera není pro těhotné ideální bylinkou. V těhotenství přispívá k překrvení pánevních orgánů, může zapříčinit krvácení a vyvolat kontrakce dělohy.

Pokud k dochucení masa používáte jalovec, v těhotenství si ho raději odpusťte. Opět hrozí předčasný porod a až poškození mozku miminka.

Kmín a libeček mohou také vyvolat kontrakce dělohy a tím předčasný porod až potrat.

Bylinky při kojení

Když už bude miminko na světě a vy budete potřebovat podpořit laktaci, tedy tvorbu mléka, sáhněte po těchto bylinkách:

  • pískavice řecké seno
  • benedikt lékařský
  • moringa olejodárná
  • jestřabina lékařská
  • ostropestřec mariánský
  • anýz
  • fenykl
  • rýmovník
  • chřest hroznovitý
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Tech

I detektor lži se dá podvést. Víte, jak funguje, a dokázali byste ho obelhat?