Přepadávají vás záchvaty úzkosti? Víme, jak se jim bránit

 Zdraví 
02. října 2019 09:34 / Eva Vogelová
  1
📷
5 fotografií v galerii
Úzkost člověka vysaje  Depositphotos
Záchvaty úzkosti člověka dokáží dostat až na dno. Není jednoduché s nimi bojovat, ale jde to. Chce to pevnou vůli a vědět, jak na to. Zjistěte, jak si pomoct ve chvíli, kdy vás přepadne záchvat paniky.

Záchvat úzkosti se projevuje hned několika příznaky. U každého člověka se mohou trochu lišit. Rychlé bušení srdce, bolest na hrudi, zrychlené dýchání, mravenčení prstů či celých končetin, motání hlavy, obrovský strach ze smrti nebo zbláznění.

Když lidé zažijí záchvat úzkosti poprvé, většinou si myslí, že je přepadl infarkt. Pokud si nejste jistí, co se s vámi děje, neváhejte a zavolejte si záchranku. Když nezažíváte záchvat úzkosti poprvé a jste si jistí, že jde právě o něj, udělejte následující.

Uvědomte si, že neumíráte

Během záchvatu úzkosti není jednoduché rozumně uvažovat, ale přesto byste se o to měli pokusit. Pomůže vám to. Základem je, abyste si byli vědomi toho, že prožíváte záchvat úzkosti. Když si to uvědomíte, budete vědět, že nejde o žádnou smrtelnou nemoc.

Všechno se odehrává pouze na úrovni vaší mysli, takže opravdu neumíráte a nemůže se vám nic stát. Opakujte si to během záchvatu úzkosti neustále dokola. 

Utečte do bezpečí

Záchvaty úzkosti mohou být spojeny s různými vnějšími podněty. Spousta lidí třeba nemá ráda, když musí jet v přeplněné městské hromadné dopravě. Naskočí jim v hlavě myšlenka, že se tam udusí a začne se jim rozjíždět veliká úzkost.

Pro každého může potenciální nebezpečí představovat jiné místo. Pokud se někde necítíte příjemně a dostane vás záchvat úzkosti, jednoduše z toho místa utečte. Odpočiňte si tam, kde vám to přijde příjemné, jinak se panického záchvatu rychle nezbavíte.

Dýchejte do břicha

Většina lidí během záchvatu paniky dýchá zrychleně. V takové chvíli přijímá nadměrné množství kyslíku, což může způsobit motání hlavy a mravenčení v končetinách. Tyto projevy záchvatu úzkosti mohou člověka velmi vyděsit a jeho stav se zhorší.

Doporučujeme vám, abyste dýchali do břicha. Snažte se zpomalit svůj dech. Můžete si vytáhnout igelitový sáček a dýchat do něj. Omezíte tím příjem velkého množství kyslíku, který vám způsobuje potíže.

Odveďte pozornost

Pokud se vám spustí záchvat paniky, vyděsí vás to a celý průběh se jen zhorší. Pomůže vám, když něčím zaměstnáte mozek. Zahrajte si hru na mobilu, počítejte do stovky, poslouchejte muziku nebo si začněte třeba číst.

Když budete ze záchvatu paniky extrémně vystrašení, odvedení pozornosti vám nemusí vždy zabrat, ale můžete to alespoň zkusit.

Zavolejte si na pomoc své blízké

Pokud vám žádný z předchozích bodů nepomohl, zavolejte svým blízkým, aby za vámi přišli. Pouhá přítomnosti milovaného člověka může záchvat úzkosti zmírnit. Často pomůže i objetí a ujištění o tom, že je všechno v pořádku.

Pokud jsou vaši blízcí od vás daleko, volejte si s nimi alespoň po telefonu. (Dále čtěte: Trápí vás deprese a únava? Zjistěte, co za tím může stát).

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47