Připravte si křupavou snídani: Rychlé tvarohové rohlíčky se slunečnicovými semínky

 Recepty 
06. ledna 2018 06:50 / Marcela Plachá
  0
📷
4 fotografie v galerii
Připravte si křupavou snídani Shutterstock
Slunečnicová semínka nemusíte sypat jen do krmítek, naučte se je používat při přípravě pokrmů. Hodí se na pečení, do pomazánek i polévek. Zkuste si upéct křupavé rohlíčky plné slunečnicových semínek.

Možná se vám podaří obelstít vaše nejbližší a naučit je pomocí křupavých rohlíčků jíst slunečnicová semínka. 

Nachází se v nich velké množství látek prospěšných pro lidské tělo. Přesněji obsahují 45 % oleje, vitaminy A, B, D a E, kyselinu citrónovou, vápník, železo, draslík, fluor, fosfor, zinek a hořčík a nechybí ani bílkoviny. Slunečnicová semínka je dobré zobat při kožních potížích. Pár lžiček semínek denně pomáhá při šerosleposti a zlepšují ostrost vidění. Součástí semen je navíc látka zvaná potaš, o které se říká, že je pro lidské srdce tím samým, čím je voda pro květiny.

Víkendová snídaně nebude mít chybu

Pokud zatím semínka ve vašem jídelníčku chybějí, zkuste si na snídani upéct tvarohové rohlíčky se slunečnicovými semínky. Jsou bohužel návykové. Jestli je jednou nabídnete k snídani, budete je muset péct každou neděli.

Na tvarohové rohlíčky se slunečnicovými semínky budete potřebovat:

  • 200 g špaldové mouky
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 porci/vaničku měkkého tvarohu
  • 150 ml rostlinného oleje (ne olivového)
  • 125 ml mléka nebo vody
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička soli
  • 50 g slunečnicových semínek (na zdobení)

Postup přípravy:

Všechny suroviny kromě slunečnicových semínek smíchejte dohromady a vypracujte těsto. Podsypte si vál moukou a vyválejte asi 0,5 cm vysoký plát. Rovnoměrně ho posypejte semínky slunečnice, které pomocí válečku jemně zatlačte do těsta, aby nevypadla. Těsto rozkrájejte na přibližně 12 trojúhelníků a smotejte je jako rohlíčky. Smotávejte tak, aby byla semínka z venkovní části. Troubu předehřejte na 200 stupňů Celsia. Na plech položte pečící papír, rozložte rohlíčky a pečte dozlatova přibližně 20 minut. Po upečení můžete podávat rohlíčky samotné nebo s marmeládou či medem.

Další skvělý tip na skvělou snídani je domácí zapékané müsli, které budete milovat. Výborné, křupavé, sladké. No prostě to musíte vyzkoušet. Recept naleznete zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47