Už jste slyšeli nebo dokonce zkoušeli molekulární kuchyni?

 Recepty 
25. září 2017 18:13 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Molekulární kuchyně je hitem světové gastronomie. Shutterstock
O molekulární gastronomii můžeme mluvit jako o propojení vědy o jídle a kulinárního umění. 

Napadlo by vás, že je možné používat při vaření tekutý dusík? Nebo vařit ve vakuu? Výsledkem je propracované až designové jídlo, kdy můžete ochutnat polévku v kuličkách, mojito v pěně nebo chilli džus ve formě tablet.

V molekulární kuchyni se připravují pokrmy ze surovin, které jsou běžně dostupné, upravují se však speciálním způsobem a tvarují do jiné podoby. Například lze z hovězího vývaru, který se ztuží, připravit těstoviny v podobě špaget. Ty se poté pouze ohřejí a podávají. Vy si pak myslíte, že konzumujete špagety, ty ale chutnají jako polévka.

Nemyslete si ale, že jde o nějaké zjednodušování a šizení stravy. V molekulární kuchyni jsou kvalitní suroviny základ a i po změně svého skupenství a tvaru neztrácí svou výživovou hodnotu. Více než pánvičky a hrnce se používají injekční stříkačky, pipetky, tekutý dusík a spousta různých směsí vyrobených z řas a podobných pro nás suchozemské tvory, trávících život za pecí, exotických surovin. 

K výhodám molekulární kuchyně tak patří především moderní a nevšední vzhled pokrmů, báječná kombinace chutí, lehká stravitelnost a využití těch nejmodernějších technologií. Za nevýhodu je možné označit technologickou nedostupnost, doma v kuchyni si tak žádný z pokrmů s největší pravděpodobností nepřipravíte, pokud ano, tak jen ve velmi omezené míře. 

Ovocný kaviár

Ovocný kaviár je jedním z receptů molekulární kuchyně, který si zvládne doma připravit snad každý. Pro jeho přípravu můžete zvolit jakékoliv ovoce, zeleninu, nebo třeba i alkohol. Připravuje se z tekutin, které mají více než 80 % procent vody a neobsahují vápenné soli, tedy třeba mléko a mléčné produkty.

Suroviny

250 g pomerančové šťávy, 20 g cukru, 2 lžíce citrónové šťávy, 2 g alginátu

Reakční lázeň

500 ml vody, 3 g clorur nebo 4 g texturas calcic (různé značky stejného přípravku)

Miska s čistou vodou, pipeta, ponorný mixér, filtrační sáček

Postup

1. Nejdříve si připravte tekutinu, ze které budete perličky falešného kaviáru vyrábět.
2. Jakmile máte šťávu připravenou, přefiltrujte ji přes filtrační sáček (superbag), lze použít i klasickou utěrku. Je důležité se zbavit dužiny. V případě pomerančů, ale i jiného ovoce, je možné šťávu ještě dosladit cukrem. Velká kyselost směsi totiž tvorbu kuliček znesnadňuje.
3. Do užší hlubší nádoby přelijte získanou šťávu a přidejte alginát.
4. Důkladně směs rozmixujte s pomocí ponorného mixéru tak, aby nezůstaly žádné žmolky a dejte na pár hodin do ledničky.
5. Den předem si připravte také reakční lázeň z půl litru vody, ve které ponorným mixérem rozmixujete 3 g clorulu, nebo 4 g texturas calcic a dáte směs do ledničky.
6. Pomoci pipety pozvolna nakapejte tekutinu do reakční lázně, kde ji necháte chvíli stát.
7. Pomocí cedníku kuličky přesuňte z reakční lázně do misky s čistou vodou. Po několika minutách je můžete vyndat a podávat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky