Co s přezrálými banány
Asi jste si všimli, že čím je banán zralejší, tím sladší má chuť. Je to způsobené tím, že během zrání se škrob v banánech mění na cukr. A právě toho můžete využít při přípravě nejrůznějších sladkých dobrot, které už stačí dosladit jen minimálně nebo vůbec.
Přezrálý banán není zkažený
Má to ale háček. Nezralé zelené banány v sobě drží typ rezistentního škrobu, který lidské tenké střevo nedokáže strávit! Trávení trvá mnohem déle. Ve chvíli, kdy banán žloutne a hnědne, dochází ke štěpení sacharidů a ovoce získává svou charakteristickou chuť. Přezrálý banán je pak vůbec největším zdrojem vitaminů, minerálů i antioxidantů, které vznikají rozpadem chlorofylu ve slupce, což se projevuje právě hnědými flíčky. Vysoký obsah draslíku dělá z banánů vynikající pomocníky v boji proti vysokému krevnímu tlaku.
I z přezrálých a hodně měkkých banánů, které nemáte chuť sníst jen tak, se dá vyrobit spousta dobrot.
Banánové lívanečky ze dvou přísad
Ingredience: 2 vejce, 1 zralý banán (čím je banán zralejší, tím sladší lívanečky budou)
Postup: V míse rozšlehejte vejce. Banán rozmačkejte a vmíchejte do vajec. Pánev vytřete olejem a zahřejte na mírnějším ohni. Dejte do ní asi tři kopečky těsta, rozetřete je do placiček a pomalu opékejte z jedné strany (lívanečky pečte pomaleji, než jste zvyklí). Pak je obraťte a opečte i z druhé strany. Stejným způsobem spotřebujte zbytek těsta a lívanečky podávejte tak, jak jste zvyklí – s marmeládou, ovocem, zakysanou smetanou…
Nejjednodušší banánová zmrzlina
Ingredience: 3 přezrálé banány, 150 ml smetany ke šlehání, dle potřeby plnotučné mléko, výkonný mixér s noži
Postup: Den předem si banány oloupete, nakrájíte a uložíte do mrazáku. Druhý den je stačí vložit do mixéru a nechat pár minut „povolit“, přidáte smetanu a promixujete. Podle konzistence dolijete mléko, ale dáváte pozor, aby vám nevznikl banánový shake, konzistence by měla být téměř tuhá. Po dokončení můžete rovnou podávat.
Čokoládové brownies bez bílého cukru
Ingredience: 85 g másla, 2 velké zralé banány, 225 g kvalitní čokolády, 2 vejce, 1 polévková lžíce kvalitního kakaa, 3 polévkové lžíce kukuřičného škrobu, 1 čajová lžička vanilkového extraktu, půl lžičky mořské soli
Postup: Nejprve si rozmačkáte banány na pyré, dobře to jde vidličkou. Troubu si předehřejete na 175 °C a připravíte si plech 20 x 20 cm, vyložíte jej pečicím papírem, který ještě potřete povoleným máslem.
Ve vodní lázni rozpustíte máslo, vanilku a sůl, přidáte čokoládu a mícháte, dokud se nerozpustí. Nádobu sundáte z lázně a vmícháte postupně vejce a banánové pyré. Zvlášť v misce promícháte kakao s kukuřičným škrobem a prosejete tuto směs do těsta, na prošlehání si vezmete mixér.
Pečete 25 minut, dáváte pozor, aby nebyl přepečený. Stačí, když uprostřed těsto už nebude tekuté, pak můžete hned vyndávat. Brownies necháte před podáváním vychladnout aspoň půl hodiny.
Praktické rady:
• Pozor, banány v lednici zčernají, stejně jako ananas, tak je raději nechte venku.
• Oloupané si je schovejte do mrazáku, budou se hodit – třeba zrovna do koktejlů či buchet.
• Banány skladujte stranou ostatního ovoce, jelikož vylučují látky podporující zrání.