Letní evergreen - bezinkový sirup!

 Recepty 
01. června 2017 15:48 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Při sběru květů je důležité vybrat nějaké čisté, pokud možno minimálně prašné, místo a hezký, slunečný den Shutterstock
Domácí sirup z květů černého bezu je lahodnou a zejména velmi zdravou pochoutkou. Bezinkový sirup patří mezi typické chuti a vůně dětství. Každé jaro naše babičky, prababičky i praprababičky připravovaly z čerstvých bezových květů tuto sluncem vonící lahůdku.

Pil se jen tak rozředěný vodou nebo během chladnějších období se přidával do čaje, kde odehrával roli přírodního léku proti nachlazením a na posílení imunity.

Všude venku právě kvetou milóny květů divokých růží a bezu. Pokud chcete pro sebe uchovat alespoň část těchto nádherných slunečních dnů, zkuste si s námi vyrobit bezový sirup.

Na 1 litr sirupu budete potřebovat:

  • 10 kusů květů černého bezu
  • 1 litr vody
  • 1 kg cukru
  • 30g kyseliny citronové
  • šťáva a kůra z 1 citronu 
  • pěknou flašku se špuntem

Postup:

Odstřihněte stonky a samotné květy důkladně omyjte a dejte do větší mísy. K nim přidejte citronovou kůru, kyselinu citronovou a šťávu z 1 citronu. Promíchejte a nechte stát.

Vodu a cukr přiveďte k varu, míchejte než se cukr zcela rozpustí. Pak odstavte a až bude mít směs  teplotu 40C (tedy trochu vyšší než teplota tělesná) nalijte ji na květy. Mísu přikryjte  a nechte stát 2-3 dny. Potom sirup přeceďte a uchovávejte v chladu.

Řeďte vodou dle chuti. Prý je dobrý i smíchaný s perlivým vínem nebo ginem. Tak to můžete zkusit na zahřátí..

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky