Letní evergreen - bezinkový sirup!
Pil se jen tak rozředěný vodou nebo během chladnějších období se přidával do čaje, kde odehrával roli přírodního léku proti nachlazením a na posílení imunity.
Všude venku právě kvetou milóny květů divokých růží a bezu. Pokud chcete pro sebe uchovat alespoň část těchto nádherných slunečních dnů, zkuste si s námi vyrobit bezový sirup.
Na 1 litr sirupu budete potřebovat:
- 10 kusů květů černého bezu
- 1 litr vody
- 1 kg cukru
- 30g kyseliny citronové
- šťáva a kůra z 1 citronu
- pěknou flašku se špuntem
Postup:
Odstřihněte stonky a samotné květy důkladně omyjte a dejte do větší mísy. K nim přidejte citronovou kůru, kyselinu citronovou a šťávu z 1 citronu. Promíchejte a nechte stát.
Vodu a cukr přiveďte k varu, míchejte než se cukr zcela rozpustí. Pak odstavte a až bude mít směs teplotu 40C (tedy trochu vyšší než teplota tělesná) nalijte ji na květy. Mísu přikryjte a nechte stát 2-3 dny. Potom sirup přeceďte a uchovávejte v chladu.
Řeďte vodou dle chuti. Prý je dobrý i smíchaný s perlivým vínem nebo ginem. Tak to můžete zkusit na zahřátí..