Vynikající zdravé placičky na několik způsobů

 Recepty 
28. srpna 2017 05:17 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte různé mouky Shutterstock
Palačinky se dají připravit na mnoho způsobů. Existují bezlepkové, bezlaktózové i nízkotučné. Velmi zdravé jsou například kaštanové.

Ať už připravujete jakékoli palačinky, lívance nebo placičky, vždy do nich dejte špetku sody a špetku soli. Tím zlepšíte jejich chuť i zásaditost. Pokud nechcete příliš zatížit trávení, připravte si placičky pouze z rostlinných ingrediencí a bez tuku – na teflonové pánvi nebo v troubě. Pokud smažíte na tuku, volte máslo nebo kokosový olej.

Pohankovo-ovesné

Smíchejte 100g ovesné mouky, 30g pohankové mouky, 20g jemných ovesných vloček, lžíci lněného (nebo jiného) oleje, 200ml ovesného (případně sojového, kokosového nebo mandlového) mléka a 200ml vody. Vše promíchejte a nechejte hodinu odstát. Případně si těsto připravte do lednice a ráno už můžete rychle připravit vydatnou snídani. 

Kaštanové

V misce smíchejte 2 hrnky kaštanové mouky, 2 vejce, lžíci másla nebo oleje, hrnek mandlového nebo ovesného mléka, hrnek vody. Pokud nevaříte bezlepkově, můžete přidat také trochu celozrnné špaldové mouky, která těsto lépe spojí. Vše promíchejte a nechejte chvilku odstát. Smažte na pánvi.

Jáhlové

Potřebujete rozvařené jáhly, lžíci olivového oleje, cibuli, mrkev, špaldovou krupici, trochu mletého muškátového oříšku, petrželku a pažitku. Nejprve na oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibulku a mrkev. Zchladlé jáhly smíchejte se špaldovou krupicí, olejem, muškátovým oříškem, solí, orestovanou zeleninou a nasekanými bylinkami. Vypracujte tuhé těsto, ze kterého tvarujte placičky. Pečte v troubě.

Ječné

Na ječné lívance potřebujete 2 hrnky celozrnné ječné mouky, 2 polévkové lžíce třtinového cukru (nebo javorový či jiný sirup), 2 lžičky kypřícího prášku, špetku soli, 2 hrnky podmáslí, 2 vejce. Vše postupně smíchejte do hustého těsta. Smažte do zlatohněda po obou stranách. 

Cizrnové

Dostatečně dopředu si namočte a uvařte cizrnu a trochu brokolice. Uvařenou cizrnu rozmixujte, smíchejte s předem namočenými ovesnými vločkami, nastrouhanou brokolicí, troškou semínek (konopná, lněná, chia) a soli. Dle chuti můžete přidat i čerstvou, najemno nakrájenou cibulku. Z těsta tvarujte placičky na plech a upečte.

Květákové

Uvařený květák rozmačkejte, přidejte nastrouhanou cuketu a nastrouhané tofu. Vše promíchejte a přidejte trochu rýžové mouky a trochu kukuřičné strouhanky. Dochuťte solí, majoránkou a česnekem. Placičky smažte na pánvi.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky