Jak připravit luštěniny, aby vás nenadýmaly
Jsou plné vitamínů, bílkovin a minerálních látek. Hlavně nezatíží naši peněženku, dlouho vydrží a lze s nimi připravit mnoho jídel. Tak proč se jim tak často vyhýbáme? Odpověď je nadýmání i dlouhá příprava!
Luštěniny samy o sobě jsou pro tělo náročnější na trávení a proto je musíme umět nejen dobře připravit a vhodně kombinovat, ale také důkladně rozkousat.
Bez namočení to nejde
Nejprve luštěniny pořádně properte ve studené vodě a dobře je promnete. Každá luštěnina, kromě červené a žluté čočky se musí předem namočit. Ideálně přes noc nebo alespoň na 5 hodin. Čím je tvrdší a větší, tím déle se musí máčet. Zelené čočce stačí pár hodin, mungo a adzuki potřebují déle, cizrna, hrách, fazole máčíme ideálně přes noc.
Vodu po namočení (kromě bezpurinových fazolek adzuki) vždy vylijte a luštěninu znovu pořádně propláchněte a dejte vařit. Tím podstatně snížíme obsah purinů. Ideální je použít papiňák, některé druhy bez něj ani neuvaříte. Pomocí tlaku a tepla se luštěnina rychleji a důkladněji uvaří a bude mít máslovou konzistenci. To znamená, že na pohled drží ještě v celku, ale když ji zmáčknete mezi prsty, je měkká jako máslo.
Nesolit, ale řasa vítána
Luštěninu dejte do hrnce, ještě nezavírejte pokličku a uveďte do varu. Seberte pěnu a zkropte vroucí luštěniny hrnkem studené vody. Znovu přiveďte do varu a ještě 2x zkropte studenou vodou. Tento teplotní šok pomůže luštěniny lépe uvařit. Luštěniny nesolte, pouze přidejte koření, které pomáhá proti nadýmání např: majoránka, kmín, saturejka, estargon a ideálně i řasu, která zlepšuje stravitelnost luštěnin. Hodí se Kombu, Hiziki i Wakame, která se vám úplně rozvaří.
Pokud trpíte nadýmáním, nebo chcete vývar použít na polévku, vodu po 10 minutách varu z luštěnin slijte a dejte novou. Pak teprve přidejte koření řasu a hrnec natlakujte.
Natlakujte hrnec a vařte luštěninu dle druhu 25 – 60 minut.
Tlakový hrnec vypněte asi 10minut před koncem varu, ještě chvíli trvá, než se odtlakuje a luštěniny se dál vaří i na vypnuté plotýnce.
Zkontrolujte, zda jsou luštěniny uvařené doměkka a můžete je použít k další přípravě pokrmů.
Jak luštěniny kombinovat?
Jelikož jsou luštěniny složené z velkého množství bílkovin, je potřeba jich nesníst v jedné porci mnoho. Ideálně tolik, jak máme velikou vlastní dlaň. Z uvařených luštěnin můžeme udělat polévky, pomazánky, omáčky, karbanátky, nákypy, prejty, kaše, nebo jen mix se zeleninou. Variant je nespočet, ale je důležité dodržet pravidlo, že luštěniny kombinujeme s obilovinou a zeleninou.
Obiloviny by mělo být na talíři asi 50%, luštěniny 10 – 20 % a zbytek tepelně upravené zeleniny. Na talíři by neměla chybět ani lžíce kvašené zeleniny a v letním období i kousek syrové. V tomto množství a správně kombinované vás luštěniny už nebudou nadýmat.