Jak připravit luštěniny, aby vás nenadýmaly

 Recepty 
26. července 2017 21:48 / Marie Popelková
  0
📷
1 fotografie v galerii
Luštěniny by měly být základem vašeho jídelníčku. Shutterstock
Luštěniny by rozhodně neměly patřit jen do jídelníčku milovníků zdravé výživy. Naopak! Jsou velice ceněny nejen pro svou nutriční hodnotu, výbornou chuť, ale i snadné pěstování. 

Jsou plné vitamínů, bílkovin a minerálních látek. Hlavně nezatíží naši peněženku, dlouho vydrží a lze s nimi připravit mnoho jídel. Tak proč se jim tak často vyhýbáme? Odpověď je nadýmání i dlouhá příprava!

Luštěniny samy o sobě jsou pro tělo náročnější na trávení a proto je musíme umět nejen dobře připravit a vhodně kombinovat, ale také důkladně rozkousat.

Bez namočení to nejde

Nejprve luštěniny pořádně properte ve studené vodě a dobře je promnete. Každá luštěnina, kromě červené a žluté čočky se musí předem namočit. Ideálně přes noc nebo alespoň na 5 hodin. Čím je tvrdší a větší, tím déle se musí máčet. Zelené čočce stačí pár hodin, mungo a adzuki potřebují déle, cizrna, hrách, fazole máčíme ideálně přes noc.

Vodu po namočení (kromě bezpurinových fazolek adzuki) vždy vylijte a luštěninu znovu pořádně propláchněte a dejte vařit. Tím podstatně snížíme obsah purinů. Ideální je použít papiňák, některé druhy bez něj ani neuvaříte. Pomocí tlaku a tepla se luštěnina rychleji a důkladněji uvaří a bude mít máslovou konzistenci. To znamená, že na pohled drží ještě v celku, ale když ji zmáčknete mezi prsty, je měkká jako máslo. 

Nesolit, ale řasa vítána

Luštěninu dejte do hrnce, ještě nezavírejte pokličku a uveďte do varu. Seberte pěnu a zkropte vroucí luštěniny hrnkem studené vody. Znovu přiveďte do varu a ještě 2x zkropte studenou vodou. Tento teplotní šok pomůže luštěniny lépe uvařit. Luštěniny nesolte, pouze přidejte koření, které pomáhá proti nadýmání např: majoránka, kmín, saturejka, estargon a ideálně i řasu, která zlepšuje stravitelnost luštěnin. Hodí se Kombu, Hiziki i Wakame, která se vám úplně rozvaří.

Pokud trpíte nadýmáním, nebo chcete vývar použít na polévku, vodu po 10 minutách varu z luštěnin slijte a dejte novou. Pak teprve přidejte koření  řasu a hrnec natlakujte. 

Natlakujte hrnec a vařte luštěninu dle druhu 25 – 60 minut.

Tlakový hrnec vypněte asi 10minut před koncem varu, ještě chvíli trvá, než se odtlakuje a luštěniny se dál vaří i na vypnuté plotýnce.

Zkontrolujte, zda jsou luštěniny uvařené doměkka a můžete je použít k další přípravě pokrmů.

Jak luštěniny kombinovat?

Jelikož jsou luštěniny složené z velkého množství bílkovin, je potřeba jich nesníst v jedné porci mnoho. Ideálně tolik, jak máme velikou vlastní dlaň. Z uvařených luštěnin můžeme udělat polévky, pomazánky, omáčky, karbanátky, nákypy, prejty, kaše, nebo jen mix se zeleninou. Variant je nespočet, ale je důležité dodržet pravidlo, že luštěniny kombinujeme s obilovinou a zeleninou.
Obiloviny by mělo být  na talíři asi 50%, luštěniny 10 – 20 % a zbytek tepelně upravené zeleniny. Na talíři by neměla chybět ani lžíce kvašené zeleniny a v letním období i kousek syrové. V tomto množství a správně kombinované vás luštěniny už nebudou nadýmat. 

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky