Nebojte se experimentovat a vyzkoušejte batátové dobroty!

 Recepty 
10. srpna 2017 06:05 / Marie Popelková
  0
📷
6 fotografií v galerii
Batátové noky chutnají i dětem. Shutterstock
Sladké brambory jsou v kuchyních stále populárnější. Důvodem není jen touha po exotice, ale i jejich výživové hodnoty. Batáty jsou zdravé a dobré. Zkuste z nich uvařit polévku nebo třeba noky.

Batáty obsahují významné množství vápníku, beta karotenu (tedy provitamínu vitamínu A) i vitamínu E. Jsou bohaté na kvalitní sacharidy a jsou pro lidský organismus energeticky hodnotnější než běžné brambory. V kuchyni je můžete přidat do bramborové kaše, zapéct se sýrem, osmažit jako hranolky nebo z nich připravit fantastické dorty i jiné sladké dobroty. Batáty mají totiž přirozeně sladkou chuť a využijete je tedy i při zdravém pečení. Lahodné jsou také batátové noky a polévky.

Tipy na zpracování batát

Gnocchi – noky

Na 4 porce potřebujete 700g batátů (3 střední kusy), 220 g hladké mouky, 1 vejce, 1 lžíci olivového oleje, 1 lžičku soli, špetku muškátového oříšku.

Postup: Oloupané batáty nakrájejte na větší kousky a vařte 15 minut v osolené vodě, dokud nezměknou. Vychladlé batáty pak propasírujte, osolte, přidejte vejce a muškátový oříšek. Vše promíchejte a přisypejte postupně mouku. Těsto pořádně prohněťte, aby bylo vláčné, ale nelepilo. Následně těsto vyválejte na pomoučeném vále. Připravené válečky pokrájejte na velikost noků. Noky dejte vařit do vroucí osolené vody na asi 2–3 minuty, dokud nevyplavou na povrch. Na takto uvařené gnocchi můžete nastrouhat kozí sýr a přidat špetku balsamica. Jednoduše na ně připravíte také omáčku z brynzy a pažitky. Noky, které nesníte hned, můžete skladovat v lednici a druhý den je osmahnout na kokosovém oleji. 

Exotická polévka

Pro přípravu lahodné batátové polévky potřebujete polévkovou lžíci másla, menší cibuli nebo 3 malé šalotky, přibližně 300 g mrkve, 400 g batátů, 600 ml kuřecího vývaru, 1 kořenová petržel, 1 hrnek neuvařené černé nebo červené čočky, sůl, pepř, zázvor, skořice, 3 tobolky kardamomu, 400 ml (1 plechovka) kokosového mléka, čerstvý koriandr

Postup: Nejprve si namočte čočku (ideálně belugu nebo červenou) a následně ji mírně uvařte (nerozvařte ji). Hotovou čočku slijte přes cedník. Ve velkém hrnci orestujte na tuku šalotky (nebo cibuli) do měkka. Přidejte oškrábanou a na kusy pokrájenou mrkev a petržel. Po chvíli přidejte také očištěné, oloupané a na kostičky pokrájené batáty. Přidejte koření – sůl, pepř, špetku zázvoru, kardamon a kousek celé skořice. Protože koření později budete z polévky vyndávat, je praktické ho dát do bylinkového pytlíčku nebo speciálního sítka. Vše zalijte horkou vodou (nebo vývarem) a přilijte také kokosové mléko. Zelenina v hrnci by měla být ponořená, ale ne příliš. Vše krátce povařte a nechejte chvíli dojít pod poklicí. Poté z polévky vyjměte všechno koření a rozmixujte na opravdu jemný krém. Na závěr na talíři ozdobte uvařenou čočkou, koriandrem nebo petrželkou.

Jednoduchá polévka

Na tento rychlý recept si vystačíte s červenou cibulí, jedním velkým batátem, jednou menší mrkví, olejem, drůbežím vývarem, solí, pepřem, kozím sýrem a lístky bazalky.

Postup: Červenou cibuli nadrobno nakrájejte a osmahněte v hrnci na olivovém oleji. Přidejte na kostičky nakrájený sladký brambor. Krátce orestujte, přilijte litr drůbežího vývaru a vařte 10 až 15 minut. Rozmixujte, osolte a opepřete. Zdobte rozdrobeným čerstvým kozím sýrem a lístky bazalky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky