Je tu sezóna mandarinek. Vyzkoušejte lahodný mandarinkový řez.

 Recepty 
16. listopadu 2016 07:42 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mandarinky snižují cholesterol. Shutterstock
Zima je v plném proudu a tak je k dostání typické ovoce, které jde na odbyt nejvíce v zimě – mandarinky. 

Mandarinky jsou obvykle sladké a příjemné ovoce, které má bohatý zdroj vitamínu C. Ten působí protizánětlivě a chrání lidský organismus proti nemocím. Navíc jde o antioxidant, který má za úkol tělo chránit před volnými radikály. Zabraňuje tak staří a vzniku rakoviny.

Mandarinka pomáhá i v boji s rakovinou, navíc je mandarinka vhodná pomocnice na boj s cholesterolem v krvi. Jsou to právě bílé blanky, kterými jsou mandarinky obaleny, které v sobě obsahují pektin, který napomáhá ke správnému trávení. Navíc upravuje zažívání a napomáhá ke stimulaci organismu a metabolismu. Právě z kůry mandarinek se vyrábějí vonné olejíčky, které napomáhají k relaxaci při aromaterapii.

O účincích mandarinek jsme si tedy již řekli a nyní víme, že jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Co jsme si ale neřekli, jak je můžeme konzumovat, jednou z možností je upéct si mandarinkový řez s kefírem...Zde je postup:

Těsto:

125 g másla, 100 g moučkového cukru, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 5 čajových lžíc kakaa, 2 čajových lžíc rumu. plech 30x40

Náplň:

600 g mandarinkoveho kompotu, 100 g moučkového cukru, 500 ml kefíru, 10 plátků želatiny, 200 ml šlehačky

Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme vejce. Mouku smícháme s kypřícím práškem a kakaem a opatrně vmícháme. Nakonec přidáme rum a dobře promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem a stejnoměrně rozetřeme těsto. Vložíme do trouby a upečeme. 

Na náplň si připravíme mandarinky, které scedíme a šťávu uchováme. Smícháme kefír, cukr a 3 lžíce mandarinkové šťávy. Želatinu dáme nabobtnat do studené vody a poté svaříme v malém kastrůlku. Rozpuštěnou horkou želatinu přimícháme do kefírové směsi. Šlehačku ušleháme dotuha a spolu s třetinou mandarinek opatrně vmícháme do kefírového krému. Krémem potřeme upečený plát a minimálně na čtyři hodiny dáme do chladu ztuhnout. Potom nakrájíme a ozdobíme zbylými mandarinkami.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hvězdy se podělily se svými fanoušky o „nezapomenutelný piknik“

Styl

Skvělý asijský trik, díky kterému už nikdy rýži nerozvaříte

Tech

Vlastnit či nevlastnit? Auto na „operák“ je dostupnější než kdykoli předtím