Je tu sezóna mandarinek. Vyzkoušejte lahodný mandarinkový řez.

 Recepty 
16. listopadu 2016 07:42 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Mandarinky snižují cholesterol. Shutterstock
Zima je v plném proudu a tak je k dostání typické ovoce, které jde na odbyt nejvíce v zimě – mandarinky. 

Mandarinky jsou obvykle sladké a příjemné ovoce, které má bohatý zdroj vitamínu C. Ten působí protizánětlivě a chrání lidský organismus proti nemocím. Navíc jde o antioxidant, který má za úkol tělo chránit před volnými radikály. Zabraňuje tak staří a vzniku rakoviny.

Mandarinka pomáhá i v boji s rakovinou, navíc je mandarinka vhodná pomocnice na boj s cholesterolem v krvi. Jsou to právě bílé blanky, kterými jsou mandarinky obaleny, které v sobě obsahují pektin, který napomáhá ke správnému trávení. Navíc upravuje zažívání a napomáhá ke stimulaci organismu a metabolismu. Právě z kůry mandarinek se vyrábějí vonné olejíčky, které napomáhají k relaxaci při aromaterapii.

O účincích mandarinek jsme si tedy již řekli a nyní víme, že jsou velmi prospěšné pro naše zdraví. Co jsme si ale neřekli, jak je můžeme konzumovat, jednou z možností je upéct si mandarinkový řez s kefírem...Zde je postup:

Těsto:

125 g másla, 100 g moučkového cukru, 4 vejce, 200 g polohrubé mouky, 1 kypřící prášek, 5 čajových lžíc kakaa, 2 čajových lžíc rumu. plech 30x40

Náplň:

600 g mandarinkoveho kompotu, 100 g moučkového cukru, 500 ml kefíru, 10 plátků želatiny, 200 ml šlehačky

Změklé máslo utřeme s cukrem a postupně přidáme vejce. Mouku smícháme s kypřícím práškem a kakaem a opatrně vmícháme. Nakonec přidáme rum a dobře promícháme. Plech vyložíme pečícím papírem a stejnoměrně rozetřeme těsto. Vložíme do trouby a upečeme. 

Na náplň si připravíme mandarinky, které scedíme a šťávu uchováme. Smícháme kefír, cukr a 3 lžíce mandarinkové šťávy. Želatinu dáme nabobtnat do studené vody a poté svaříme v malém kastrůlku. Rozpuštěnou horkou želatinu přimícháme do kefírové směsi. Šlehačku ušleháme dotuha a spolu s třetinou mandarinek opatrně vmícháme do kefírového krému. Krémem potřeme upečený plát a minimálně na čtyři hodiny dáme do chladu ztuhnout. Potom nakrájíme a ozdobíme zbylými mandarinkami.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Herec Miroslav Etzler v těžkém stavu. Připojený na kyslíku teď lituje, že se nenechal proti covidu očkovat

Styl

BMI určuje, zda jste obézní, či nikoliv. Podle jednoduchého výpočtu během chvilky zjistíte, jak na tom...

Dům a zahrada

Naučte se v obchodě poznat zdravou vánoční hvězdu a vyhněte se chybám, kvůli kterým květina mnohdy...

Zavřít reklamu