Dejte si ženšen a ginkgo. Přinášíme ty nejlepší recepty, které byste měli vyzkoušet
Obě rostliny patří mezi hity východní medicíny. Nám mohou být nápomocny právě v tomto chladném období. Skvěle umí prohřát tělo a zahnat pocit zimy. Navíc báječně chutnají. Vyzkoušíte je?
Lahodný čaj z ženšenu
Přísady:
- 0,5 litru vody
- 1 - 2 na plátky nakrájeného ženšenového kořene
- sáček oblíbeného čaje (nemusí být)
Vložte nakrájený ženšen do vroucí vody a vařte po dobu 10 minut. Do svařené vody můžete přidat sáček oblíbeného čaje – ideálně ovocného. Místo vaření ženšenu ho můžete louhovat po dobu několika hodin, jakmile voda projde varem. Ženšenový čaj je nejlepší pít během dopoledne. Pokud byste si jej dali navečer, mohl by vás natolik nabudit, že byste nebyli schopni usnout.
Silný odvar
Přísady:
- 1 litr vody
- 10 g krájeného sušeného kořenu ženšenu
- 20 - 25 plodů rakytníku řešetlákového
- 3 g čerstvého zázvorového kořene
Všechny přísady vložíme do varné nádoby a vaříme hodinu. Pijeme pokud možná teplý až 3x denně. Pomáhá při prochlazení a žaludečních potížích.
Alkoholový extrakt
Přísady:
- 0,5 litru 50% konzumního nebo lékařského lihu (může být vodka), hrst plátků ženšenu
Obojí vložíme společně do skleněné nádoby. Necháme stát na tmavém místě 3 týdny. Občas protřepeme. Po ukončení louhování přelijeme tinkturu do vhodné nádobky. Sušené plátky při louhování značně nabotnají a pořád v sobě zadržují velké množství tinktury a účinných látek, proto důkladně vymačkejte-vylisujte. Pokud budete tinkturu skladovat na temném a chladném místě, pak vám dlouho vydrží.
K čemu je dobrá?
Pomáhá při únavě a stresu, zlepšuje náladu. Zbystřuje koncentraci, pamět i inteligenci. Pomáhá na potenci a neplodnost. Preventivně vás pak ochrání před kardiovaskulárními problémy, rakovinou, cukrovkou, zácpou i duševními poruchami.
Kandovaný ženšen
Na plátky nakrájené požadované množství ženšenu zalijte vodou a nechte mírně vařit asi 30 minut, dokud ženšen nezměkne. Poté vodu slijte a přidejte adekvátní množství cukru. Vařte na mírném plameni, dokud se všechen sirup neodpaří. Ochutnejte i další skvělé zázvorové lahůdky.
Sirup z gingko biloby
Přísady:
- 250 g listů
- 1,5 kg cukru
- 1 litr vody
- špetka kyseliny citronové
Listy zalijeme litrem vlažné vody a necháme 24 hodin louhovat. Poté postavíme na plotnu a zahříváme. Během tohoto procesu přidáme cukr a mícháme do zhousnutí. Nakonec přidáme špetku kyseliny citronové (nemusí být, případně lze nahradit plátky citronu, které v sirupu chvíli povaříme). Slijeme do láhví a uložíme na chladné a temné místo. Užíváme 2 - 3x denně jako lék. Do vody či čaje.
Lahodné víno
Přísady:
- 4 zarovnané lžíce listů z ginkgo biloby
- 1 litr dobrého červeného vína
Listy nadrobno pokrájíme nebo posekáme. Vhodíme je do připravené uzavíratelné nádoby. Zalijeme připraveným vínem a necháme 14 dní na louhovat na okenním parapetu. Vždy, když půjdeme kolem, láhev protřepeme. Nakonec přelijeme přes plátno a uchováme ve skleněné uzavíratelné lahvi v chladu a temnu. Každý den večer si dáme jednoho „panáka“. Užíváme, dokud nevypotřebujeme celou láhev.