Zbyly vám kaštany? Vyrobte z nich úžasně léčivou koňskou mast

 Zdraví 
03. listopadu 2018 10:09 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Kaštany obsahují eskuletin, flavonoidy, saponiny a třísloviny Shutterstock
O tom, že kaštany mají léčivé účinky, je všeobecně známo. Ne nadarmo se přidávají do takzvaných koňských mastí. Ty pomáhají při problémech s hemoroidy, artritidou, používají se při bolestech kloubů, svalů a šlach, při podvrtnutí, zánětech, otocích či svědivých ekzémech. A poměrně jednoduše si mast lze vyrobit i doma.

Kaštany jsou skvělá podzimní dekorace. Pokud vám ale nějaké zbyly navíc, vyrobte si z nich úžasnou léčivou mast.

Kaštan koňský

Kaštany obsahují eskuletin, flavonoidy, saponiny a třísloviny. Toho využívají i výrobci léčiv, kteří kaštany používají do masti známé jako koňská. Proč koňská? Druhé jméno jírovce maďalu totiž zní kaštan koňský.

Domácí mazání

Jediné, co potřebujete, je nasbírat si deset kaštanů. A kromě nich si ještě kupte padesátiprocentní lihovinu. Ale klidně můžete použít i slivovici. Kaštany najemno nastrouhejte, nasypte je do láhve, zalijte půllitrem lihu a nechte měsíc louhovat. Láhev  pravidelně protřepávejte. Zhruba po měsíci obsah láhve sceďte přes čisté plátýnko a máte hotovou tinkturu, kterou můžete používat stejně jako mast.

Koňská mast

Z kaštanové tinktury můžete vyrobit i koňskou mast. Počítejte však s tím, že je na její výrobu potřeba více ingrediencí. Smíchejte 150 mililitrů tinktury s dvěma lžičkami rozmarýnového, levandulového, mrkvového a kafrového oleje. Tuto směs přidejte ke zchladlé želatině uvařené podle návodu ze tří sáčků agaru a dobře promixujte. Kaštanovou mast uchovávejte v uzavíratelné sklenici v lednici.

Kaštany pod polštář

Naše babičky věřily, že kaštany mají údajně také tu moc, že dokáží ochránit před rýmou a nachlazením. Nasbírejte tolik kaštanů, kolik právě roků a přidejte jeden navíc. Uložte je do plátěného pytlíku, otvor zašijte a pytlík si dejte pod polštář tak, aby vás netlačil. A plody tohoto stromu můžete také využít k odpuzování pavouků. O tom, jak vyhnat pavouky z domu, jsme více psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47