Obyčejná pochutina, která dobyla celý svět: Hořčice dokáže každé jídlo povýšit na kulinářský zážitek

 Ostatní 
31. října 2018 14:42 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Hořčice patří mezi nejstarší pochutiny na světě Depositphotos
Hořčice je pikantní pochutina, která dokáže i obyčejné jídlo povýšit na kulinářský zážitek. Hořčic existují stovky druhů a v různých podobách ji používají lidé po celém světě. Byla by proto škoda zůstat jen u klasické plnotučné či kremžské, existují i hořčice, do kterých se přidává třeba pivo nebo šampaňské.

Horčice patří mezi nejstarší a nejoblíbenější pochutiny. Připravuje se ze semínek různých zástupců čeledi brukvovitých. Podle použitých semínek známe hořčici bílou (žlutou) - Sinapis alba, černou - Brassica nigra nebo hnědou - Brassica juncea.

Při sklizni se sklízejí jen malá kulatá semena převážně hnědé hořčice z důvodu snadnější sklizně. Z jemnější bílé se pak vyrábí na­še chuťově méně výrazná plnotuč­ná hořčice. Semena hořčice černé mají ostřejší a štiplavější chuť a používají se k výrobě hořčic francouzského typu, například di­jonské. Nejostřejší je hořčice sa­reptská, která se pěstuje v Indii, Číně a střední Asii a dělají se z ní orientální hořčice.

Hořčičná semínka obsahují až 35 procent oleje, který se většinou ještě před přípravou hořčice odstraňuje. Platí totiž, že čím méně oleje zůstane, tím déle hořčice vydrží a výsledná pasta bude chuťově výraznější.

Za chuť může chemická reakce

Typickou ostrou chuť hořčice získá až v důsledku chemické reakce, která proběhne po přidání tekutiny k rozdrceným semenům. Drtí se na velice hrubo i na nejjemnější krém. Přidává se obyčejná voda, ale i ocet, víno, pivo, různé ovocné mošty i šampaňské. Následně se ochucuje nejrůznějším kořením a bylinkami. Třeba chilli, kurkumou, estragonem, drceným pepřem nebo česnekem.

Druhy hořčic

Plnotučná hořčice patří u nás mezi nej­oblíbenější. Je jemně mletá, bez hrubých částic. Nepřibarvená má še­dožlutou barvu a při­barvená jasně žlutohnědou.
Dijonská hořčice byla poprvé vyrobena ve měs­tě Dijon. Tvoři ji jemně namletá hnědá hořčičná semena, která nebyla zbavena oleje. Má pikantnější chuť. Je ostře ovocná díky přimíchání moštu z nezralých hroznů.
Kremžská hořčice má palčivou chuť, kterou jí dodáva­jí nahrubo namletá semena hořči­ce černé a typickou nasládlou chuť má díky cukru. Toho musí být nejméně 16 % (v plnotučné hořčici je pouze 5 %).
Moutarde au poivre vert je francouzská hořčice s aromatickým zeleným pepřem a bílým vínem.
Estragonová hořčice vděčí za svou barvu a chuť čerstvým lístkům estragonu.
Starobavorská hořčice je díky přidanému křenu příjemně ostrá a díky jalovci jemně kořenitá.
Moutarde brune je vyrobena z černé hořčice doplněné směsí bylinek.

Existují ale i další speciální hořčice, mezi které patři nejrůznější ochuce­né varianty, jako jsou třeba pálivé i méně pálivé hořčice se zeleným pepřem, grilovací hořčice s kečupem, francouzské s provensálským kořením, hořčice ochucené koňakem, burgundským lanýžem nebo černým rybízem. Klidně si ale můžete vyrobit doma i vlastní hořčici. Návod, jak na to, najdete v našem článku zde.

Jak hořčici skladovat a užívat

Pokud máte hořčičná semena, uchovávejte je v uzavřených nádobách na chladném a suchém místě. Hotovou kupovanou hořčici pak nejlépe uchovávejte v chladničce v dobře uzavřených sklenicích.

Hotovou ostrou hořčici je nejvhodnější přidávat do různých omáček, k pečenému masu, do majonéz a salátových zálivek. Hotová jemná hořčice se hodí spíše k rybám (zvláště k lososům). Hořčici přidávejte vždy až na konci tepelné úpravy a pokrm s ní jen lehce prohřejte.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod