Ládujete se sušeným ovocem každý den? Pak tohle určitě musíte vědět

 Zdraví 
29. října 2018 17:21 / Monika Thomsonová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Konzumace sušeného ovoce bohužel vede i k nadměrnému příjmu cukru a kalorií Shutterstock
Sušené ovoce je zdravým způsobem mlsání. Obsahuje velkou porci výživných látek. Když se z ovoce odstraní voda, jsou výživné látky a vláknina koncentrovanější. Sušené ovoce je také bohatým zdrojem antioxidantů a kyseliny listové. Jak často ho ale můžeme konzumovat a na co si dát pozor?

Konzumace sušeného ovoce bohužel vede i k nadměrnému příjmu cukru a kalorií. Například šálek hroznového vína obsahuje 23 gramů cukru a 104 kalorií, ale šálek rozinek obsahuje 116 gramů cukru a 520 kalorií, tedy pětinásobek. 1 hrníček čerstvých brusinek obsahuje 4 gramy cukru, avšak 1 hrníček sušených brusinek obsahuje celých 70 gramů. Půl šálku sušených vypeckovaných meruněk obsahuje 4,7 gramu vlákniny, zatímco stejné množství vypeckovaných čerstvých meruněk má pouze 1,6 gramu vlákniny.

Sušené ovoce dodává tělu důležité živiny. Při sušení plodů sice dojde ke ztrátě některých živin, které původně čerstvé ovoce obsahovalo, ale vláknina, vitaminy, fytochemikálie a minerály v ovoci zůstanou.

Kdo by měl na sušené ovoce raději zapomenout? 

Sušené ovoce pro vyšší obsah cukru není na rozdíl od čerstvého ovoce vhodné pro lidi s cukrovkou. Někteří odborníci odrazují od konzumace sušeného ovoce i při redukčním stravování.

Pokud si hlídáte cukry, sacharidy nebo kalorie a sušeného ovoce se nechcete vzdát, pak se ujistěte, že jste si odměřili přiměřenou dávku, protože sušené ovoce se dá snadno jen tak bezmyšlenkovitě ujídat. 

Jaké vitaminy a minerály obsahuje sušené ovoce?

  • Vitamin A
  • vitaminy B1, B2, B3, B6
  • kyselinu pantotenovou
  • vitamin E
  • vitamin C
  • draslík
  • hořčík
  • vápník
  • železo
  • mangan
  • měď a fosfor

Pokud ale hledáte zdravou alternativu rafinovaného cukru, jste na správné cestě. Sušeným ovocem se dá skvěle sladit při domácím pečení i přípravě tepelně neupravených dezertů.  

Datle

Představují bohatý zdroj vlákniny, který pomáhá snižovat LDL cholesterol. Datle jsou také dobrým zdrojem železa, manganu a vitamínu B6. Může opravdu konzumace sušených datlí v těhotenství usnadnit porod? Přečtěte si zde.

Meruňky

Obsahují vysoké množství vitaminu A a jsou opět bohatým zdrojem železa. Vždy se rozhodněte pro hnědé nebo černé organické meruňky, protože hezká oranžová barva u sušených plodů je způsobena konzervačními látkami (E220).

Švestky

Obsahují vitamíny B a jsou dobře známým domácím prostředkem pro stimulaci střev. Švestky jsou opět dobrým zdrojem železa.

Rozinky

Výborný zdroj draslíku a manganu. Znáte skvělý detox na pročištění jater a rychlé zhubnutí? Více jsme psali zde.

Šikovná svačinka

Navzdory vyššímu obsahu cukru a energie ve srovnání s čerstvým ovocem se sušené ovoce jednoznačně pokládá za součást zdravé výživy. Při dodržení podmínky střídmé konzumace si je můžeme dopřát i každý den a může být šikovnou svačinkou vám i vašim dětem, zejména na dlouhých cestách.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve