Jak poznáte, že je váš oblíbený krém už zkažený?

 Krása 
27. října 2018 16:04 / Šárka Sokolská
  0
📷
5 fotografií v galerii
Krémy po nějaké době žluknou Shutterstock
S nástupem zimy je potřeba vyměnit pleťový krém za hutnější. Máte ještě takový krém z loňské sezony? Pozor na něj. Může se stát, že bude zkažený. Jak to poznat?

Během léta potřebuje pleť velkou dávku hydratace. Ale tyto typy lehkých krémů na bázi vody nejsou zase zcela optimální pro chladné dny. Jenomže co s nespotřebovaným kelímkem? Řada z nás jej zřejmě dá někam do šuplíku nebo skřínky a vytáhne jej zase s příchodem jara. I krémy, stejně jako určité druhy potravin, potřebují správně skladovat. Jenom tak vydrží co nejdéle.  

Jestli zapáchá, pryč s ním

Jestli jste vytáhla po půl roce krém ze skříňky a nezdá se vám jeho barva nebo snad dokonce zapáchá, okamžitě jej vyhoďte. Každý krém po nějakém čase žlukne, což poznáte tak, že se z něj oddělila olejová část, a krém se mění ve směs hrudek, které se špatně roztírají. Rovněž zkontrolujte datum expirace. Pokud je krém prošlý, ale nijak se nezměnila jeho konzistence ani vůně, mohou za to konzervanty. Ale ani tak není vhodné takový přípravek používat.

Hrozí alergie a vyrážky

Možná, že si říkáte, co se mi z takového krému může stát. Ale divila byste se, jakou paseku dokáže žluklý krém nadělat. V krému se za tu dobu rozmnožily bakterie a plísně, což může způsobit mikrobiální ekzém. Stejně tak se mohou na pleti objevit začervenalé svědící vyrážky, pleť může otékat a tvořit se mokvavé puchýřky, které hnisají a svědí.

Do lednice ani koupelny nepatří

Jak tedy o krémy a vůbec pleťovou kosmetiku správně pečovat? Krémy do lednice nepatří, stejně tak ani do koupelny, kde jej většina z žen mívá. Krémy ani líčidla nemají rády střídání teplot, a to bohužel v koupelně, kde tyto přípravky nejčastěji máme, bývá dost časté. Ideální podmínky jsou takové, kde se teplota pohybuje mezi 10-25 stupni a výrazněji nekolísá. Více o tématu, jak uchovávat nespotřebovanou dekorativní kosmetiku, jsme psali zde. Nejlepší balení pro krém je s pumpičkou. Nejen že nepropouští vzduch, čímž se zamezí oxidaci, ale také přichází do styku s kůží minimálně, takže zabraňuje šíření bakterií.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47