Jdou na vás podzimní chmury? Dvanáct potravin, které vám zaručeně zlepší náladu

 Zdraví 
25. října 2018 09:53 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Některé potraviny nás zahřejí na těle i na duši Shutterstock
Chmurný podzim se ohlásil v plné parádě, takže je na čase trošku poupravit jídelníček, aby si na nás nepolíčila špatná nálada. Existuje nespočet pomocníků, kteří si s tímto obdobím umí poradit. Vybrali jsme ty nejchutnější.

Účinkují velmi rychle, zahřejí nás na těle i na duši, a když je sníme, budeme se cítit opravdu dobře. Dejte si silná přírodní antidepresiva, která zaženou všechny negace kolem vás.

1. Med

Zdravý přírodní cukr je to nejlepší, co můžeme tělu v chmurném období dopřát. Vzhledem k tomu, že jde o jednoduchý cukr, snadno se rozloží a nezatíží nás. Navíc působí proti zánětům, omlazuje tělo, zahání deprese a vylepšuje náladu. Ideálně bychom měli med zakomponovat do svého jídelníčku dopoledne – ať už do snídaně nebo svačiny. Ideální spojení je například s ovesnými vločkami a ovocem.

2. Banány

Jestli existuje nějaké „ovoce štěstí“, pak jsou to jedině banány. Jsou sladké, dodají nám spoustu energie a navíc obsahují značné množství tryptofanu. Zlepší nám náladu a povzbudí nás. Banány si dejte kdykoliv během dne, když ucítíte nedostatek energie nebo přicházející špatnou náladu.

3. Hořká čokoláda

Pokud vás po předchozím odstavci hned napadly banány zalité hořkou čokoládou, pak máte jistě pravdu. Je to bomba! Ovšem nejen zlepšující náladu, ale především kalorická. Když si tuto kombinaci dáte jednou za čas, nic se nestane, ale denním jídlem by se tato laskomina stát rozhodně neměla. Zato čtvereček kvalitní hořké čokolády dokáže v mozku krásně stimulovat serotonin. Tedy hormon dobré nálady a štěstí. Vědci navíc prokázali, že jeden čtvereček čokolády denně pomáhá snižovat tělesnou hmotnost. Umí to však jen čokoláda, která obsahuje 70 % a více kakaa!

4. Mandle

Obsahují velké množství aminokyselin, které podporují krevní tok. Šetří vaši energii, takže se nebudete cítit tolik vyčerpaní a ani dobrá nálada vás neopustí. Mandle jsou ideální na dopolední nebo odpolední svačinku. Prostě ve chvíli, kdy cítíte, že si nutně potřebujete „dobít baterky“.

5. Káva

Obsahuje kofein, který nás umí skvěle stimulovat, povzbudit, navodit pohodu a zvednout náladu. Ale pozor – díky tomu je káva poměrně dost zrádná. Dva šálky kávy denně jsou maximum. Pokud byste jich vypili více, může kofein působit přesně opačně. Tedy zvyšovat úzkost, zesilovat deprese a působit problémy s nespavostí. Ještě lepší je zelená káva.

6. Datle

Zjednodušeně řečeno – jde o energetický, vitaminový a minerální koktejl. Obsahují draslík, vitamin A i B, niacin, měď a železo. Pečují o to, abychom byli v dobré kondici i náladě. Jsou ideální pro doplnění energie kdykoliv během dne.

7. Chilli

Rozehřeje, povzbudí a nabije. Rozproudí vám krev v těle a díky tomu pomůže i vyplavit spoustu endorfinu. Přidejte si trošku chilli do jídla a budete se cítit opravdu dobře.

8. Česnek

Nejlepší a nejsilnější přírodní antibiotikum bychom neměli ze svého jídelníčku vynechávat žádný měsíc v roce. O to víc je česnek důležitý právě na podzim. Chrání nás proti nemocem, a pokud už nějaký vir či bakterie přijde, pak nám s nimi pomůže účinně bojovat. V rámci prevence umí také rozproudit krev v těle, rozehřát nás a tím vylepšit náladu. Česnek navíc umí slušně nabít energií.

9. Dýňová semínka

Jsou bohatá především na fosfor, zinek a vitamin E. Obsahují také vitaminy A, D, vitaminy skupiny B a minerály jako draslík, mangan a měď. V těle umí zvýšit hladiny těch správných hormonů, které regulují naši náladu. Navíc chutnají, takže se nebojte mít je stále po ruce a během dne průběžně uzobávejte.

10. Jedlé kaštany

Jejich sezona ještě sice tak úplně nenastala, ale to se brzy změní. A neváhejte po nich při první možné příležitosti sáhnout. V lidovém léčitelství se dříve používaly jako účinný lék proti kašli. Navíc obsahují velké množství vitaminů B, C a E. Krom toho v sobě mají i železo, hořčík, draslík, fosfor, vápník, měď, chlor, niacin, karoten, biotin a kyselinu pantotenovou. Jsou opravdovým koktejlem pro dobrou náladu.

11. Sladké koření

Skořice i hřebíček patří spíše k zimnímu období. Jejich kouzlo tkví nejen v jejich omamné vůni, ale hlavně v prohřívacím efektu. Tělo umí zahřát a tím roztahují cévy, kterými proudí najednou více krve. To nám dodá více energie a také dobré nálady. Trošku skořice nebo kousek hřebíčku můžete mít stále po ruce a přidat si je třeba do čaje nebo kávy. Nápoj si ozvláštníte a tělu uděláte maximálně dobře.

12. Celer

Je jedno, jestli máte raději bulvový nebo řapíkatý. Oba dva totiž obsahují látku, která zklidňuje a uvolňuje křeče. Navíc obsahuje éterické oleje, které mají silné afrodiziakální účinky.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008