Přírodní jíly pleti svědčí. Jen musíte vědět, který vybrat a jak ho používat

 Krása 
23. října 2018 12:52 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Přírodní jíly se používaly už v dávném Egyptě Depositphotos
Přírodní jíly se od pradávna využívaly pro své léčivé účinky a pro zachování krásy. Dnes jsou poněkud opomíjeny, a to je velká škoda. Jíly totiž udělají ohromnou službu problematické či mastné pleti, ale i citlivé a suché. Pomáhají také vlasům. Musíte ale vědět, jaký jíl je ideální právě pro vás.

Jíly se pro své léčivé účinky a pro zachování krásy a mládí používaly již v dávném Egyptě, Babylonii, Asii, Indii i v Rusku. Řekové a Římané jíl využívali pro různé léčebné procedury. Ve středověku byl jíl považován za nejlepší antibakteriální přípravek. Jíly mají úžasné detoxikační vlastnosti, schopnost rychle hojit, působí na nemocné klouby. A své nezastupitelné místo mají také v kosmetice.

Skvělou zprávou je, že jíl je levný a může si ho tak dopřát opravdu každý. Za pár korun získáte všestranný prostředek pro péči o obličej i tělo. Existuje ovšem několik druhů jílů a každý je vhodný pro jiný typ pleti.

Zelený jíl

Obsahuje výjimečné množství minerálních látek a stopových prvků, které jsou velmi prospěšné pro namáhané vlasy, pleť i pokožku. Má absorpční, detoxikační i čistící účinky, pomáhá proti tvorbě vrásek a stárnutí kůže i při léčbě různých kožních nemocí (např. akné, dermatitida, růžovka, celulitida, strie apod.). Jíl je prospěšný také pro vlasy, kterým dodává sílu, lesk a reguluje funkci mazových žláz. Je však vhodný pouze pro mastnou nebo problematickou pleť, protože hodně vysušuje.

Jeho použití je velmi snadné. Stačí jej smíchat s čistou vodou. Dejte do misky zhruba lžičku zeleného jílu, přidejte dostatečné množství vody. Nechte chvilku odstát, aby se voda vsákla do jílu, a nanášejte na čistou pleť. Po zaschnutí, bude to trvat tak čtvrt hodiny, jíl jen smyjte čistou vodou.

Bílý jíl

Bílý jíl je velmi šetrným a účinným pomocníkem. Vaši pleť skvěle vyčistí, detoxikuje, hydratuje, má protizánětlivé a antibakteriální účinky, pomůže v boji s mnoha zdravotními problémy. Je bohatý na minerály, stopové prvky, železo, zinek, křemík, hořčík a vápník. Je hypoalergenní.

Připravte si misku a dřevěnou či plastovou špachtli (bílý jíl by neměl přijít do kontaktu s kovem). Pleťovou a tělovou masku připravíte smícháním jílu a vody v poměru cca 1 : 1. Masku můžete vylepšit také květinovou vodou, či 2 až 3 kapkami vhodného 100% přírodního esenciálního oleje. Masku nanášejte na obličej nebo na tělo mimo oční okolí a rtů. Lze použít také na vlhké vlasy. Nechte působit cca 15 až 20 minut, poté opláchněte teplou vodou a osušte. O tom, jak si pomocí bílého jílu vyrobit osvěžující tělový pudr, který pomáhá při nadměrném pocení, jsme psali zde.

Růžový jíl

Je bohatý na oxid železitý, oxid křemičitý a stopové prvky, které blahodárně působí na lidskou pokožku. Má revitalizační, regenerační, detoxikační, antiseptické, dezinfekční, zvláčňující, tonizující, zklidňující a čistící účinky. Je nejjemnější ze všech jílů a je vhodný na všechny typy pleti, speciálně pak na unavenou a zralou pleť a je vhodný i na citlivou a podrážděnou pokožku se sklonem k začervenání. Má výrazné detoxikační účinky, absorbuje škodlivé toxiny z pokožky, zbavuje pleť odumřelých buněk, revitalizuje ji a navrací jí pružnost. Růžový jíl pomáhá odstraňovat ztvrdlou kůži, proto je vhodnou ingrediencí také do peelingových přípravků.

Na masku smíchejte 1 až 3 polévkové lžíce s takovým množstvím vody příp. bylinného odvaru nebo pleťové vody, abyste dosáhli požadované hustoty. Můžete přidat 2 až 3 kapky esenciálního oleje. Vmíchání esenciálních olejů a nebo extraktů z rostlin několikanásobně zvyšíte pozitivní účinky jílu. Jílovou masku neskladujte, udělejte si jen takové množství, které ihned spotřebujete. Naneste v silnější vrstvě na tvář a nechte působit 15 až 30 minut. Při delším působení je vhodné zvlhčovat jílovou masku, aby se prodloužil její účinek. Pak opláchněte vlažnou vodou nebo studenou vodou, aby se póry uzavřely. Nakonec pleť ošetřete pleťovým krémem.

Červený jíl

Červený jíl je bohatý na draslík a oxidy železa. Hodí se zejména na pleť normální, citlivou nebo s projevy akné. Má čistící, remineralizační a regenerační schopnosti. Zlepšuje tvorbu kolagenových vláken v pokožce, vstřebává toxiny, čistí tak pleť do hloubky a navrací jí jas. 

Opět smíchejte 1 až 3 lžíce prášku s vodou nebo bylinným odvarem a nechte na pleti působit asi 10 až 15 minut. Pleťová maska by neměla zaschnout, aby pokožku příliš nevysušovala. Pokud tedy chcete nechat masku působit déle, stačí ji navlhčit. Nakonec masku smyjte vlažnou vodou a pokožku ještě na závěr opláchněte vodou studenou, aby se uzavřely póry v pokožce.

Černý jíl

Jemně mletý jíl, který se svým obsahem huminových kyselin téměř vyrovná rašelině, je určený na zábaly, pleťové masky a peelingy celého těla. Je vhodný k detoxikaci, hubnutí, prokrvení pokožky a k podpoře lymfatického systému. Čistí a dezinfikuje pleť a také jí navrací mladistvý vzhled.

Černý jíl smíchejte s teplou vodou. Míchejte, dokud se obě látky nespojí v celistvou řídkou kaši. Jíl se nejlépe nanáší širokým plochým štětcem. Do připravené hmoty je možné přidat éterický nebo výživný olej (např. olivový nebo mandlový). Při smíchání s trochou mleté rašeliny získáte skvělý peeling.

Fialový jíl

Je bohatý na oxid křemičítý a má nízkou koncentraci ostatních minerálů. Je ideální pro čištění převážně suché a citlivé pleti. Vyznačuje se fialovou barvou, která barví kosmetické přípravky dle přidaného množství od jemně fialkového až po tmavší odstíny. Zjemňuje pokožku, bojuje proti zánětům. Používá se do pleťových masek, relaxačních zábalů nebo do make-upu.

Základní maska je velmi jednoduchá. Smíchejte 1 až 3 polévkové lžíce se 4 až 5 kapkami éterického oleje a trochou vody. Tu přidávejte postupně po lžících, dokud vám nevznikne jemná pasta. Vodu lze nahradit i olejem.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod