Při výběru přírodních kosmetických produktů dejte pozor na alergeny. Dle zjištění amerických vědců mohou způsobit i dermatitidu

 Krása 
27. prosince 2022 09:29 / Mirka Malá
  0
📷
2 fotografie v galerii
Přírodní kosmetické produkty mohou být paradoxně škodlivé Depositphotos
Obliba přírodních kosmetických produktů v posledních letech prudce vzrůstá. O to větším je překvapením je zjištění amerických vědců, že většina těchto produktů obsahuje alergeny, které mohou vyvolat nechtěné reakce pokožky.

Právě stále větší obliba přírodních kosmetických produktů, ať už se jedná o séra a krémy na obličej nebo třeba sprchové produkty či tělové přípravky, iniciovala vědeckou studii, která zkoumala kvalitu těchto produktů. A závěr není bohužel nijak lichotivý.

Prakticky každý produkt přírodní kosmetiky totiž obsahuje alespoň jeden z celé stovky alergenů, které způsobují kontaktní dermatitidu, jak zjistila studie. „Produkty osobní péče, mýdla, pleťové vody a vůně obsahují složky, které mohou způsobit alergickou kontaktní dermatitidu,“ píší vědci ze Stanford University ve své práci.

A to není nic příjemného. Přírodní kosmetické produkty si obvykle ženy kupují z toho důvodu, aby svoji pleť nezatěžovaly chemickými látkami a nakonec bojují s červenou a svědivou vyrážkou. V horším případě se mohou na pokožce vytvořit i puchýře, pokud je alergická reakce silnější.

Pokud byste ale přesto chtěli přírodní kosmetické produkty dál používat a zároveň se vyhnout riziku vzniku kontaktní dermatitidy, pak byste se, velmi zjednodušeně řečeno, museli umět dobře orientovat v předlouhém seznamu složek, které jednotlivé kosmetické produkty obsahují. Museli byste znát, které jsou neškodné a které rizikové, přičemž například jeden pleťový krém obsahuje v průměru 15 až 50 složek. Takže je prakticky vyloučené se dokonale orientovat.

A co hůř, mnoho z alergenů, které vědci ve své studii přírodních kosmetických produktů našli, byly vůně. Takže například taková levandulová vůně a řada dalších mohou v konečném důsledku způsobit alergickou reakci.

Jen pro představu, nejde opravdu o nic, co bychom měli podceňovat. Vědci prověřili ve své studii 1 651 přírodních kosmetických produktů a 73 různých alergenů se v nich opakovalo 7 487 krát. Před pěti lety navíc jiná studie zjistila, že jen málo hydratačních krémů přírodní kosmetiky neobsahovalo alergeny, a dokonce i produkty, které měly být bez vůně, obsahovaly vůně, které spouštějí alergickou reakci.

Přírodní kosmetika, hit posledních let, je tak v podstatě jen marketingový trik. Dříve skutečně lidé z přírodních zdrojů dokázali vytvořit různé léčivé látky a možná i kosmetiku, to ale nemá už dávno nic společného s dnešním kosmetickým průmyslem. Označení kosmetických produktů jako tzv. přírodní tedy rozhodně nepřináší žádné obrovské výhody oproti tradičním produktům, právě kvůli alergenům.

A jak se tedy alespoň trochu zorientovat v kosmetických produktech, které se prezentují jako přírodní, a tudíž mají být pro pleť a pokožku mnohem lepší, než běžné kosmetické produkty? V první řadě by mělo jít o produkty skutečně vyrobené z přírodních látek. Ty by navíc měly pocházet z ekologického zemědělství, aby neobsahovaly chemická hnojiva či různé postřiky. Přírodní kosmetické produkty by neměly být ani parfemované, i když studie bohužel prokázala, že mnohdy jsou, i když to popis produktu neuvádí.

Přírodní kosmetika by na svém obalu měla mít uvedenu jednu z hned několika možných certifikací, to by měla být alespoň nějaká záruka toho, že produkt splňuje všechny podmínky a neobsahuje tedy žádnou chemii. Biokosmetika je ještě o krůček dál a tyto produkty nesmí obsahovat ani ropné produkty ani syntetické konzervanty a barviva. Ani tak ale neexistuje záruka, že taková přírodní kosmetika nebude obsahovat některý z alergenů, který vám způsobí místo krásné pleti kontaktní dermatitidu.

Pokud tedy přírodní kosmetiku už používáte, ujistěte se, že vaše pleť nevykazuje nějaké byť lehké formy alergické reakce. Možná máte pocit, že vás občas trochu svědí obličej, ale nepřikládáte tomu žádný význam. Vaše pleť může být paradoxně také méně hydratovaná, a pokud se vám v obličeji objevují červené flíčky, pak už je vaše alergická reakce vážnější. V takovém případě tyto kosmetické produkty raději nepoužívejte a poohlédněte se po jiných kosmetických produktech.

Autorský článek, další zdroj: JAMA Dermatology

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47