Vyzkoušejte o Vánocích staré rakouské tradice. Na stůl patří husa nebo kapr trochu jinak

 Ostatní 
20. prosince 2022 17:59 / Mirka Malá
  1
📷
3 fotografie v galerii
V Rakousku patří na štědrovečerní stůl především nadívaná husa Depositphotos
Rakouské vánoční tradice jsou v podstatě stejné jako ty české, tedy alespoň co se oblíbeného štědrovečerního jídla týče. Může za to samozřejmě bývalá rakousko-uherská říše. Přesto tu nějaké rozdíly jsou. I když totiž i v Rakousku dnes mnohdy jedí kapra, jejich štědrovečerní recept je jiný.

Navíc podle rakouských tradic na štědrovečerní stůl patří především nadívaná husa s červeným zelím a knedlíky. Kapr je tak v rakouských tradicích až na druhém místě. I když i v Rakousku znají smaženého kapra tak, jako je tomu u nás, rozhodně se u našich sousedů nejí na tento způsob tak často jako v Česku.

A to ještě pořád není všechno. Pokud byste si chtěli letos o Vánocích vyzkoušet rakouské tradice, a trochu tak oživit svůj štědrovečerní stůl, pak nemůžete vynechat ani smaženou klobásku, známou pod názvem bratwurst, s bílým zelím a restovanými bramborami.

Všechna hlavní jídla, která se objevují v rakouských vánočních tradicích, jsou těm, na která jsme zvyklí u nás, velmi podobná. Pokud se tedy rozhodnete udělat letos změnu a vyzkoušet jiné tradice, nebudete zase tak daleko od typických českých chutí. Jen každý jednotlivý recept se bude malinko lišit.

Jak tedy na nadívanou husu? Na tomto receptu je asi nejsložitější právě ona nádivka. Na tu budete potřebovat orestovanou cibulku, petrželku, vařené kaštany, nakrájené na malé kousky a rohlíky, rovněž nakrájené na malé kousky. Pak to vše smícháte dohromady, přidáte smetanu, vejce, sůl a pepř. Husu pak naplníte směsí a otevřený konec husy zašijete provázkem. Pekáč poté naplňte vodou na 1 cm a přidejte husu hrudníkem dolů. Husu pečte 15 minut na 200 stupňů. Poté začnete pomalu stahovat teplotu až na 160 stupňů a husu pečete zhruba další dvě hodiny. Husu s nádivkou podávejte s červeným zelím a bramborovými knedlíky.

Pokud chcete přeci jen zůstat u kapra, místo pro nás typicky smaženého, můžete vyzkoušet pečeného kapra podle rakouské tradice. Recept je naprosto jednoduchý. Očištěnou rybu jen namarinujete šťávou z čerstvého citronu a bílého vína, osolíte a opepříte. Vedle ryby na pekáč dáte brambory a necháte péct, dokud nebude hotovo. Přidat můžete i nějakou svoji oblíbenou zeleninu. Je to velmi jednoduché, a pokud by se vám snad stýskalo po bramborovém salátu, k pečené rybě si ho určitě můžete dát také.

V neposlední řadě se můžete pustit i do klobásek s bílým zelím. Tento tradiční vánoční recept, v Rakousku tak oblíbený, se dobře hodí jako vánoční oběd. Asi nejdůležitější částí tohoto pokrmu je ale úprava kysaného zelí. Abyste ho měli podle rakouského receptu dokonalé, musíte nejprve nakrájet cibuli a slaninu na malé kousky. Na pánvi pak obojí orestujete s trochou oleje a česneku a nezapomeňte přidat cukr. Přidejte také hovězí vývar, bobule jalovce, bobkové listy a kmín a dochuťte solí a pepřem. Vše pak s kysaným zelím dusíte zhruba hodinu.

Důležité jsou i správně restované brambory. Ty samozřejmě nejprve uvaříte a pak nakrájíte. Pak osmahnete nakrájenou cibuli s trochou česneku. Následně přidejte brambory a opékejte, dokud brambory nezhnědnou a nebudou křupavé. Přílohu dochutíte samozřejmě solí a pepřem, ale také muškátovým oříškem a kmínem. A pak už zbývá jen opéct klobásky a máte chutný vánoční oběd.

Rakouská tradiční jídla se od těch našich tedy opravdu příliš neliší a chuťově tomu, na co jsme tady u nás zvyklí, nebudou rozhodně daleko. Pokud ale například nejíte ryby, pak je nadívaná husa skvělou alternativou, stejně tak jako pečený kapr s bramborami a zeleninou skvěle nahradí u nás tradičního smaženého kapra.

Autorský článek, další zdroj: Chefspencil

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47